2007. hónap 00.

Ligeti tervek

A már elfogadott idegenforgalmi koncepció szerint a város a ligeti strand fejlesztését a sportturizmus figyelembevételével egy fedett uszoda építésében próbálja nagyobb lendülettel előrevinni. Az elmúlt évben a képviselő-testület több fórumon és formában tárgyalta a témát. A koncepciók a pihenő, rekreációs funkció és a sportfunkció mentén futnak.

Szirbik Imre polgármester az önkormányzat ülésén elmondta, a pályázat nem ad lehetőséget új sportlétesítmény kialakítására, de a meglévő rekonstrukciójára, illetve a sportot is magába foglaló egészségturizmus bővítésére igen. Azzal nem növekszik a sportolásra használható vízfelület négyzetmétere, csak az időalap, mely lehetővé teszi az egész éves használatot. Eddig csak a 25 m-es és 33 m-es medence sátorral történő lefedése biztosította a 12 hónapos medencehasználatot. Az 50 m-es medence rekonstrukciója magába foglalja a szabványos vízisportra, illetve rekreációra alkalmas medencét, amely egész évben fogadni tudja a sport- és üdülőforgalmat. A tárgyalások a medencék rekonstrukciójára, a szauna bővítésére, a hullámmedence kialakítására, a csecsemőúszásra alkalmas elefántos medence lefedésére irányultak. A zöldfelület növelése és megőrzése érdekében új attrakcióként plázst alakítanák ki a Kurca partján. A Vecseri-foki út és parkoló kiépítésével a járműforgalom kivihető a Széchenyi Ligetből. Új attrakció a strandröplabda és strandfutball-pályák kialakítása. A pályázat 2010-ig van nyitva, illetve amíg a rendelkezésre álló források el nem fogynak.

Kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a tervezett 50 százalékos vendégforgalom növekedés azt jelenti, hogy téli időszakban olyan attrakciók nyílnak meg, amelyek eddig nem voltak: fedett élménymedence, wellness-világ. A strand eddigi legnagyobb terhelése számban közel 4 ezer vendég volt. Amennyiben folyamatosan 2 ezer vendég ellátását tudják biztosítani, már nyereség érhető el. A víz minősége nem okoz problémát. A Kurcán ma is működnek stégek és napoznak is a partján. Probléma esetén át lehetne helyezni a "szökőkutat", vagy egy újat felállítani. Sikeres pályázat esetén 1 év múlva kezdődhet el a beruházás. Az 50 m-es medence jelenti a legkritikusabb pontot, de kiesését nem fogják észrevenni. A 33-as medence felújítását kell a leggyorsabban elvégezni.

Az idegenforgalmi koncepcióban elsődleges funkcióként az edzőtábori, másodlagosnak a szabadidő turizmust jelölték meg. Az edzőtábori turizmushoz 3 "műtárgyat" kapcsoltak. Elsőként egy megfelelő minőségi szállodát, melyre most esély lehet, a második az 50 m-es medence rekonstrukciója, harmadik a fedett uszoda. A pályázati kiírás nem teszi lehetővé kizárólag sportcélú létesítmények kialakítását, de engedélyt ad meglévő létesítmények felújítására. Az 50 m-es medencében egy verseny- és egy wellness medence kerülne kialakításra, mely lefedésre kerülne. A 25-ös és 33-as medencék sátras lefedése továbbra is megmarad. A vízfelületet használhatósági idő formájában növelnék meg.

Gyógyvíz két úton vihető az uszodához, mely összefügg a város geotermikus energiafejlesztésével. Jelenleg a kórház teljes hőbázisa a gyógyvízkúton nyugszik. Össze fogják hasonlítani, hogy a város energetikai termálkútjaiból vízcserével kivont víz strandra vezetése, vagy a strand területén 1600-1700 m talpmélységbe fúratott kút a racionálisabb megoldás. A programban nem szerepelhet kőház építése.

Baranyi Imre egyetértett a fejlesztéssel. Meg kellene oldani, hogy a strandot igénybe vevő vendég az éttermet közvetlenül meg tudja közelíteni. A strandröplabda-pályát és strand-focipályát be kellene fordítani a liget felöli kerítés mellé, és a szabad területen a lelátót is megvalósítható lenne. Az üzleteket a bejárat mellett kellene kialakítani, így kívülről és belülről is forgalmat tudna bonyolítani. A nagymedencében 2 db 25 m-es medence kialakítását támogatta. Dr. Rébeli Sz. Tamás egy 33x20 m-es, illetve egy 33x25 m-es versenymedence kialakítására tett javaslatot.

Kozák János szerint meg kell gondolni a 25x33-as medence kialakítását. Hétköznapokon a 25 m széles és 33 m hosszú medencét két kisebb pályára lehetne bontani, mely alkalmas lenne két csapat edzésére. Horváth István tetszését megnyerte az, hogy komplett kínálatot céloznak meg, melyben sport- és szabadidős attrakciók is vannak, színvonalas európai megoldással kívánják lefedni a medencét, az öltözők a földszinten kerülnének kialakításra, a vízgépészet a föld alá, illetve a 33-as medence lelátó alatti területe beépítésre kerülne. Az 50 m-es medencénél a 25-25 m-es medence kialakítását javasolják. A közös térben lévő medencék konfliktushelyzeteket teremtenek, ezért a sport- és wellness funkciókat külön kell kezelnni. Móra József kijelentette: a teniszpályák a strand tartalékterületei. A városnak vannak olyan területei, ahol ezt ki lehetne alakítani. Teniszversenyek idején hoszszú időt kell a bejáratnál várakozni. Véleménye szerint a 120 millió forintból nem az 50 m-es medencét kellene átalakítani, hanem egy új medencét építeni.

Baranyi Imre: Nem szeretné a teniszpályákat feláldozni. A családsegítő központ jelenlegi épületében szálloda kialakítását tervezik. A falazóig 3 pályás fedett teniszpályát lehetne kialakítani, melyet a szálló vendégei is igénybe vehetnének. A képviselő-testület támogatta a pályázat benyújtását. Továbbra is a célok között szerepel, hogy fedett uszoda épüljön Szentesen - ennek megfelelően módosította a rendkívüli ülésen a képviselő-testület a város építési szabályzatáról szóló rendeletet. A szentesi önkormányzat elővásárlási jogot alapít több, magántulajdonban lévő Kurca-parti területre a strand környékén, mert az üdülőközpontnál már nincs hely ekkora létesítménynek. A döntés nemcsak a Vecseri-foki úttól északnyugatra elterülő ingatlanokra, hanem a túlparti, az egykori kutatóállomáshoz tartozó földekre is vonatkozik.

Lovas József