2009. október 22.

Kis kukta

Mézes borleves

Hozzávalók: 8 dl fehérbor, fél citrom héja, fahéj és szegfűszeg, 3 tojás sárgája, 8 dkg méz.

Elkészítése: A fehérbor háromnegyed részét citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve fölforraljuk. A tojások sárgáját a maradék borral meg a mézzel elkeverjük, és habverővel szüntelenül verve a forralt bort rászűrjük. Mielőtt forrni kezdene, a tűzről lehúzzuk és leveses csészékben tálaljuk.

Magyaróvári sertésszelet

Hozzávalók: 0,6 kg karaj vékonyra szeletelve, 30 dkg gomba, olaj, 20 dkg sonka (felszeletelve), 20 dkg sajt (felszeletelve), pirospaprika, só, bors, liszt.

Elkészítése: Összekeverjük a pirospaprikát, a sót, borsot és a lisztet, majd a megmosott hússzeleteket beleforgatjuk, és olajban kisütjük. Közben zsírjában megpárolunk fél kiló megtisztított és felszeletelt gombát. Mikor ez kész, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és sorban belepakoljuk a hússzeleteket. A hússzeleteket megrétegezzük a következők szerint: először mindegyikre teszünk 1-1 szelet vékony sonkát, a sonkára a kész gombát, a gombára pedig 1-1 szelet sajtot. A tepsit 130 C°-os előmelegített sütőbe teszszük. Körülbelül 5-10 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon a húsok teteje. Párolt rizzsel tálaljuk.