2009. október 22.

Szociális malac

Szépen fejlődnek a jószágok

A szociálpolitikai osztály munkatársai is nyomon követik a sertés fejlődésétAz önkormányzat még júniusban 15 családhoz juttatott el egy-egy malacot, felnevelésükhöz pedig havi rendszerességgel takarmányt is biztosít. A szociális malac-programnak köszönhetően az érintett rászoruló családokban a legkülönbözőbb ünnepi ételek kerülhetnek majd karácsonykor a terített asztalra.

Ez az önkormányzat egy korábbi programjának felújítása - tudtuk meg Lencséné Szalontai Mária szociálpolitikai osztályvezetőtől, aki elmondta: A malacokat a Pankotai Agrár Rt. biztosította régen és most is, a cég mindig készségesen állt a rendelkezésükre. Kovács László takarmányboltos pedig kérésükre rögtön vállalta a havi takarmány megrendelését.

Az önkormányzat ezt a természetbeni juttatást a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás terhére biztosítja, amely a költségvetésbe minden évben be van tervezve, és különféle ellátásokra fordítják. Lencséné Szalontai Mária tájékoztatása szerint olyan rászoruló családokat választottak ki a szociálpolitikai osztály rendszeréből, akik a helyi rendelet értelmében megkaphatták ezt az 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást. A polgármesteri hivatal munkatársai nyomon is követik a malacok fejlődését.

Az állatok nőnek, szépen gondozzák őket a családok. Pásztiné Szilágyi Ildikóék hattagú családjában elmesélték, hogy a biciklivel hazahordott takarmány mellett konyhai zöldségmaradékokkal, fűvel és kukoricával is etetik a már disznóvá cseperedett állatot, melyet a család tisztára meszelt óllal fogadott. Mint ahogyan azt Ildikó elmondta, korábban is neveltek állatokat. Akkor a disznók mellett csirkék, most négy liba kapott helyet a kertben. Disznóvágásra is volt már példa náluk, így rutinosan fogják a disznóölésen a fiúk a nehezebb, a lányok pedig a könnyebb feladatokat elvégezni.

Ifj. Koncz Józsefnéknél is hasonló a helyzet, szépen gyarapodik a táppal, vegyes kukoricadarával, zöldségekkel, a fűvel és csöves kukoricával etetett jószág. A disznóból terveik szerint többek között hurka, kolbász, rántani és levesnek való készül majd. - Szeretjük az ilyen ételeket - mondta ifj. Koncz Józsefné, aki örömmel mesélte, hogy nem válogatós családja. Hetente kétszer biztos esznek húst az öttagú családban, ahol nagyon nehéz beosztani a konyhapénzt.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos