2009. október 22.

Krízis-alap

Újabb támogatási forma, újabb esély

Év végéig - azaz december 31-ig - lehet igénybe venni az augusztus 1-jével hatályba lépett krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló kormányrendelet juttatásait. A szociális támogatási forma egyszeri, vissza nem térítendő támogatást biztosít, a válság miatt rossz szociális körülmények közé került állampolgároknak.

Lencséné Szalontai Mária szociálpolitikai osztályvezető tájékoztatása szerint három támogatotti kör veheti igénybe a juttatást: azok, akik 2008. szeptember 30. után vesztették el munkahelyüket, vagy akiknek ezután az időpont után 20 százalékkal megnövekedett a lakással kapcsolatos törlesztő részletük, illetve akiknek 20 százalékkal csökkent a munkabérük.

A szociálpolitikai osztálynak mindig meg kell vizsgálnia a család jövedelmi helyzetének romlását, az eljárást a jegyző folytatja le, a támogatás összegét azonban a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság állapítja meg és folyósítja. Az elbírálásban a jogosultsághoz alapvetően szükséges kritérium, hogy a család egy főre eső jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér nettó összegét, azaz az 57.815 forintot.

A krízisalapból 20, 50 vagy a kivételes esetben 100 ezer forintot utalnak ki. A támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, s egy családban csak egy személynek. Nem igényelhetnek ilyet azok, akik bármilyen nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Az osztály munkatársainak azt is vizsgálnia kell, hogy az ügyfél az önkormányzattól kért-e már bármilyen támogatást. Ha 2009-ben már kért, és az meghaladta a 15 ezer forintot, akkor nem jogosult a krízisalapból kifizetésre. Ha nem kért, akkor folyamodnia kell érte, és amennyiben a helyi rendelet értelmében nem jogosult átmeneti segélyre, abban akkor beadhatja kérelmét a krízissegélyre.

- A krízisalapra vonatkozó kérelmeket már nem november végéig, hanem december 31-ig lehet beadni. Azonban az elmúlt időszakban sokkal kevesebben éltek a lehetőséggel, mint ahogyan azt gondoltuk. Többen érdeklődtek, de a vártnál kevesebben kérvényezték a támogatást. Visszajelzéseket sem kaptunk eddig arról, hogy akinek kitöltöttük és továbbítottuk a kérelmét, milyen támogatásban részesültek - mondta el Lencséné Szalontai Mária.

A kérelmeket a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán, a 117-es számú szobában fogadják, itt szerezhető be a kérelem nyomtatvány is, melyhez csatolni kell az előző havi jövedelemigazolást, valamint igazolást arról is, hogy milyen jogcímen kérik a támogatást.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos

A szociálpolitikai osztályon azok is igényelhetnek támogatást, akiknek a rezsiköltségek kifizetésével akad problémájuk. Kétféle támogatási lehetőség is létezik: a lakásfenntartási támogatás és az átmeneti segély. Lakásfenntartási támogatást egész évben lehet igényelni. A kérelemhez csatolni kell a benyújtást megelőző féléves közüzemi számlákat, valamint a jövedelemigazolásokat is, ez alapján derül ki, hogy milyen támogatást adhatnak. A lakásfenntartási támogatásnak két változata van, az egyik egy normatív lakásfenntartási támogatás, amely akár a tízezer forintos összeget is elérheti. Erre akkor jogosult a család, ha kiadásaik magasak jövedelmükhöz képest. A másik egy méltányossági lehetőség, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít. Ezt a nyugdíjminimum kétszereséhez kötik, s itt havonta 2500 forint a támogatási öszszeg, 12 hónapon keresztül.