2007. hónap 00.

Angoltudás iskola eőtt

Mortimerrel és barátaival

Hello, children! Hello, Adrienn! A jelenet bármelyik iskolában megfigyelhető, azonban ezek a gyerekek Berényi Adriennel az óvodában tanulnak angolul. A tanítónő a Mortimer - Angol nyelvklub partnereként angolórákat ad, kifejezetten óvodás, illetve kisiskolás gyerekeknek (2-10).

Kezdetben a baba agya, olyan mint egy merevlemez, amire a szoftvereket fogják installálni, egyetlen különbség van csupán, hogy ezen a merevlemezen milliárdnyi relé kapcsoló van. Ahogyan a programozó konfigurálja számítógépét, úgy fogják a korai tapasztalatok a kisbaba személyiségfejlődését befolyásolni. Aki azt hiszi, hogy csak játszik a gyerekkel, amikor labdát dob neki, téved. Ilyenkor a gyermek tanul és agyában neuronok láncolata alakul ki. Sajnos ennek a gyors formálhatóságnak időhatára van. Egyszerűbben fogalmazva minél előbb kezd el a gyermek valamit tanulni, annál könnyebben megy neki. Különösen igaz ez a nyelvtanulásra. Szinte bármilyen, akár egzotikus nyelvet és dialektust is el tud sajátítani. Minden szó, amit a baba hall olyan, mint egy domb, minden kifejezés egy folyó és lassan ezekből összeáll egy hangtérkép. Az első színes térkép az anyanyelvről, már születéskor készen áll. Ha kétnyelvű családban nő fel a baba, mindkét nyelvet az agy azonos részében tárolja, így nem kell "váltania". A 6. évtől ez egyre nehezebbé válik.

Az ilyen fiatalkorban elkezdett idegen nyelv "órák" előnye, hogy a gyerekek a világszerte elismert anyanyelvi tanulás módszerét használják. Ez azt jelenti, hogy a gyermek kényszer nélkül, összes érzékszervét használva tanul miközben játszik, énekel vagy rajzol. Itt a hangsúly a megértésen és a beszélgetésen van. A szükséges alapszintű nyelvtant a gyerekek intuitíven sajátítják el.

Az órák kiscsoportosak, legfeljebb 10 gyerekkel, így tisztán hallanak minden szót és megkapják a figyelmet, ha valami érthetetlen nekik.

Nem számít, hogy a gyerekek még nem tudnak írni-olvasni. Itt az elsődleges a beszéd és a nyelv megértése. Az olvasás és írás később jön." - nyilatkozza Berényi Adrienn. "Először a kérdések az éneklés és az egyszerű feladatok kerülnek sorra. Az ismétlések és társítások révén a gyerekek tágítják szókincsüket ,ebben a korban még észrevétlenül, akcentus nélkül tudja a gyermek elsajátítani az idegen nyelvet.

A Mortimer - Angol nyelvklub olyan különleges tananyagot fejlesztett ki, mely összhangban van az iskolai anyaggal, így később a gyerekek jobban koncentrálhatnak a nyelvtanra. A gyerekek minden órát élveznek, hisz körben ülnek, nem padokban és együtt énekelnek. Ha gyermeke 2 és 10 év között van és angolul szeretné taníttatni, akkor hívjon a 06/20/562-1775 telefonszámon vagy további információk az óvodákban, illetve a www.mortimer-english.hu oldalon találhatók. (X)