2009. szeptember 4.

Hiszékenységét használták ki

Traktornak ütközött a vonat

A múlt héten már beszámoltunk arról, hogy számos bejelentés érkezett a szentesi rendőrkapitányságra, miszerint okiratok, pénztárcák tűntek el parkoló gépjárművekből. Ezúttal a Kisérben, a saját háza előtt parkoló autóból "kelt lába" a tulajdonos okmányainak és 70 ezer forintjának. Egy feledékeny hölgy a Felsőpárton, az egyik üzletben felejtette szatyrát, benne mobiltelefonjával és pénztárcájával, és legalább nyolc okirattal. Arra a kérdésünkre, hogy milyen büntetést kaphatnak ezeknek az iratoknak az eltulajdonítói, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának a vezetője, Tyityán László rendőr alezredes azt válaszolta, hogy bizonyos esetekben nem büntethetők az elkövetők. Ha ezeket az ellopott okiratokat valamilyen úton visszajuttatják tulajdonosaikhoz (pl. bedobják a tulajdonos levélládájába), hátrahagyják, eldobják a bűncselekmény helyszínén, és ezeket megtalálja a tulajdonos, akkor az okiratokkal kapcsolatos bűncselekmény miatt nem járhatnak el az elkövetők ellen.

Rézkábeleket vittek el az egyik nagynyomási telephelyről ismeretlen tettesek, akiknek kilétét nem sokáig fedte homály. A két gyanúsítottra akár öt év szabadságvesztés is várhat, ugyanis a pontos kárfelmérést követően kiderült, hogy a lopással okozott kár eléri a 800 ezer forintot.

Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt indult két eljárás kutyák gazdái ellen. Mindkét esetben a lakóház udvarából kiszaladó kutya harapott meg utcán közlekedőket. Érdemes tudni, hogy ilyen esetekben a gazdák a felelősek a kutya által okozott sérülésekért, sőt a táppénz idejét és az egészségügyi ellátással járó költségeket is a gazdának kell megtérítenie.

Csalók áldozatává vált egy hiszékeny hölgy néhány nappal ezelőtt. A bűnözők azzal az indokkal kértek bebocsátást a házba, hogy kártérítést hoztak a nőnek, de mivel csak 20 ezres címletű pénzük van, kérik, hogy a házigazda adjon vissza belőle, hogy oda tudják adni a kihozott összeget. Amíg a nő kereste a visszajárót, az idegenek kilesték a pénz helyét, majd elterelték a figyelmét, és ellopták az asszony 40 ezer forintját.

Vasúti átjáróban történt baleset Szegváron, Kórógy-szentgyörgynél hétfőn délután, egy óra előtt néhány perccel. Egy szegvári lakos az általa vezetett mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt két pótkocsival haladt át a biztosítás nélküli vasúti átjárón, amikor a Mindszent felől Szentes felé tartó vonat - bár fékezett - oldalról nekiütközött a traktornak és felborította. Az anyagi kár jelentős, a traktor vezetőjét súlyos sérülésekkel, csonttörésekkel szállították kórházba.

Szeptember elsejétől, a tanév kezdetétől ismét fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani az oktatási intézmények környékén a reggeli, és a déli órákban. A forgalom felügyeletében a rendőrség munkatársait a polgárőrség tagjai is segítik. Különösen kiemelt csomópont a városi bíróság melletti körforgalom, ahol az amúgy is erőteljes reggeli közlekedést az ottani átépítések tovább nehezítik.

H. V.