2009. szeptember 4.

Kis kukta

Farmerragu

Hozzávalók: 40 dkg lapocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg morzsolt csemege kukorica (konzerv vagy mirelit), 25 dkg gomba, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1 nagy húsos paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál chili (vagy cayenne-i bors, esetleg cseresznyepaprika krém), ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk és vékony metéltre vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, és a kicsumázott paradicsompaprikával együtt ugyancsak metéltre vágjuk. A felaprított füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és üvegesre sütjük rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A húst rátéve, folytonos keverés közben fehéredésig pirítjuk. Ezután az összes zöldséget hozzáadjuk, sózzuk, fűszerezzük, és az ugyancsak metéltre vágott gombával együtt fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha közben az összes levét elfőtte, apránként adunk hozzá egy-egy evőkanál forró vizet. Ha a hús teljesen megpuhult, ráöntjük a tejszínt, de tovább már ne forraljuk. Paradicsomsalátával tálaljuk.

Csokoládés palacsintafelfújt

Hozzávalók: 12 db édes palacsinta, 3 tojás, 15 dkg főzőcsokoládé 7 dkg cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése: Olvasszuk fel a csokoládét. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a kristály- és vaníliás cukorral. Egymás után keverjük bele a tojássárgájákat és a felolvasztott csokoládét. A palacsintákat töltsük meg a csokoládékrémmel és vágjuk félbe. Egy kivajazott tepsibe rakjuk egymásra, majd öntsük rá a maradék krémet. 200 fokon süssük 25 percig, amíg kívül ropogós nem lesz.