2009. szeptember 4.

Az ifjúsági vízilabdacsapat a bajnokság előtt

Berki András (képünkön) a 17-18 éves fiúk edzője, a nyári alapozás vége felé a következőkben értékelte csapatának helyzetét. Mivel korosztályos csapatról van szó, így óhatatlan, hogy minden év új változásokat hoz. Különösen ez a korosztály az, aki például tanulmányai vagy életkora miatt kénytelen váltani és tovább már nem tud a csapat rendelkezésére állni. Van, aki kiöregszik, de Szentesen marad és van, aki még játszhatna, de felveszik egy felsőfokú vagy egyéb oktatási intézménybe, és akkor már célszerűbb ott játszania, ahol tanul, ha van fogadóképes egyesület. Nálunk ez jobbára Szegedet jelenti: Négyesi Danit és Aradszky Endrét felvették nappali tagozatra Szegedre, de vannak még játékosok, akik elérték a felső korhatárt. Ők már nem játszhatnak az ifjúsági csapatban.

Beleon Bence most került fel, Rácz Norbi már az elmúlt szezonban is bizonyított, több meccsen játszott és gólokat is dobott a felnőtt csapatban. Rá nagyon sok mérkőzés vár. Szerencsére nem együtt van a mérkőzés a felnőtt csapattal, így az utánpótlásnál és a felnőtteknél is számítanak rá hétvégéken.

Az ifjúsági csapat utánpótlása kizárólag a serdülőkre épül, mert vidékről nem nagyon jönnek ide olyan játékosok, akiket be lehetne építeni. Most is van több kiszemelt játékos a serdülőknél, akikre külön figyel mint edző, de neveket egyelőre nem mond, mert ezt meg kell beszélni a serdülők edzőjével.

Létszámmal most a korosztályos csapatnál jól állnak, de a versenyszellemet mindenképpen szeretné fejleszteni, ami a csapatba kerülést illeti, hiszen a serdülők fejlődésének, önbizalmának is jót tesz, ha a nagyobbak között rutint szerez.

Jelenleg az alapozás utolsó szakaszában vannak. Naponta kétszer edzenek a gyerekek, ami 5 órát tesz ki. Két részre lehet osztani az edzésmunkát: szárazföldi és vizes szakaszra. A szárazföldi részben 7000 méter futás a ligetben, amivel a tüdő vitál-kapacitását lehet növelni, illetve teremben speciális erőfejlesztő gyakorlatokkal a vízben használt izomcsoportoktól eltérő izmok fejlesztésére (súlyzózás, nyújtás, lábizom erősítés) fordítanak hangsúlyt. A vizes edzés reggel van, ahol (kb. 3500 méter úszás) a gyorsítás, a robbanékonyság fejlesztése a cél. Most is előkerül a stopper, a rövidebb távokat egyénenként mérik, és időre kell teljesíteni. Mint például 25x100 méter időre egy adott bemelegítés után, edzéstervben meghatározott pihenőidőkkel megszakítva, majd néhány száz méter levezető úszás. Lehet, hogy a többi sportághoz képest ez soknak tűnik és sok lemondással jár, de magas szinten muszáj odatenni magát mindenkinek, ha eredményt akar elérni.

Az elmúlt szezonban nem sikerült az OB I-es felsőházi rájátszásba verekednie magát a csapatnak. Az idei cél, hogy a legjobb hat közé kerülve, minél jobb helyezést érjenek el. Ehhez a feltételek jórészt adottak, bár Berki edző nem ismeri a többi csapatnál a változásokat. Valószínű, hogy ott is történtek minőségi változások, hiszen a korhatár mindenkire vonatkozik.

Garai Sz. Imre