2009. szeptember 4.

Mit csinál a "Mezgé" az új tanévben?

Kedvelt a virágkötő szakma

Fennállásának, működésének hetven esztendős jubileumát ünnepli jövőre Szentesen az FVM ASzK Szakképző Iskola, vagyis a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, közismerten és hagyományos nevén a "Mezgé". Az említett évfordulót azonban természetszerűleg megelőzi az induló új tanév. Ennek legfontosabb jellemzőiről kérdeztük Lászlóné Varga Zsuzsannát (képünkön), az intézmény igazgatónőjét:

- Diákjaink összlétszáma most is eléri a "szokásos" 250 főt. Még mindig "lányos" iskola vagyunk, de a fiúk aránya növekedett a korábbi időkhöz képest. Megemlítem, hogy iskolánk a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárszakképző Központjának szentesi tagintézményeként teljesíti feladatait, ezt tükrözi az elnevezésben bekövetkezett változás. A népszerű és tradicionális "Kertmagyarország felé" kiállítást kétévenként rendezzük meg, ennek folytán az idén nem kerül rá sor. Jövőre viszont kapcsolódik hozzá iskolánk alapításának hetven esztendős jubileuma.

- A képzési "menetrend"?

- A szakmák oktatásában nincs változás. Mindig is igazodtunk a munkaerőpiac igényeihez, a mezőgazdaság kívánalmaihoz. Hosszú ideje tiszta profilú kertészeti oktatás folyik iskolánkban. Kedvelt a virágkötő-berendező, virágkereskedő, a környezetvédelmi, a parképítő-fenntartó technikus és a kertész - növényvédelmi technikus szakma. Sokan is jelentkeznek erre, de még nem zárult le a felvétel e két utóbbi technikus szakra. Várjuk azokat, akik a felsőfokú oktatásba sajnálatosan nem tudtak bejutni. A dísznövénykertész szak beindítása a mikroszaporító laboratórium kialakításának függvénye. Ez utóbbi létrehozására összpontosítjuk erőinket.

- A szentesi vagy a környékből bejáró diákok vannak többségben?

- Az utóbbiak. A legtávolabbról jött diákunk Debrecenbe való. Újabb jelenség, hogy kevesebben kérnek kollégiumi ellátást. Elsősorban a mezőgazdasági vállalkozók gyermekeinél mutatkozik ez. Inkább maradnak bejárók, mert odahaza segítik a családi gazdálkodást, a szülők munkáját. Ha már diákjainknál tartunk, sok a hátrányos helyzetű, így sokan jogosultak ingyenes tankönyvre. Lényegében jó magatartású diákjaink vannak, az ismert és az országban történt figyelmet keltő iskolabotrányok elkerültek és remélem, el is kerülnek bennünket.

- A külföldi kapcsolat megmaradt?

- Igen. A Leonardo-program keretében diákjaink Münchenben rendszeres cseregyakorlatokon vesznek részt, kiállítások várják őket. Bécsben tanulmányi versenyekre járnak, az említett külföldi iskolák diákjai ugyanígy meglátogatnak bennünket.

- Felszerelésekre, berendezésekre, fejlesztési tervekre jut pénz?

- A társintézményekhez hasonlóan mi sem dúskálunk pénzben, de azért a legszükségesebb tennivalókat megoldjuk, például néhány tanterem nyári festését. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara segítségével a nyelvi laboratórium is megújult iskolánkban. Terveink között szerepel elektronikai eszközök, valamint erő- és munkagépek, laboratóriumi berendezések beszerzése. Az utóbbiak az iskola saját tangazdaságában folyó gyakorlati képzéshez kapcsolódnak - fejezte be szavait Lászlóné Varga Zsuzsa, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatónője.

-bert