2009. szeptember 4.

Attila öröksége a kifutón

Szentesi és szegvári modellek mutatják be az Attila ÖrökségétA közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott tavaly decemberben az Orhodoxia divatbemutató, mely után a tervező most új kollekcióval áll elő. Dom-ján Ilona munkáiból már a lecsófesztivál programjában ízelítőt kaphatnak a szép ruhák iránt érdeklődők, akiket majd szeptember végén is vár a tervező egy nagy show-ra.

Nyáron Szegeden már bemutatták az új kollekció egy részét, a szentesi premierre készülő Ilona, a helybeli Élene Couture divatmárka létrehozója azt magyarázza, van összefüggés az előző és a mostani anyag között. - Más jellegű, de ugyanolyan fontos, tanító üzenetet hordoz az Attila Öröksége elnevezésű kollekcióm is. A gazdasági válságok idején megerősödik a múltba való kapaszkodás, visszanyúlunk a romantikus irányzatokhoz, tradicionális gyökerekhez. Nem véletlenül, hiszen valamiféle stabilitást keresünk. Én pedig mindig is a népművészet harcos követője, hirdetője voltam. Most, az Attila Örökségével rá szeretnék mutatni arra, mennyire erős nemzet a magyar, s a legnagyobb hun uralkodóról is méltatlanul keveset beszélünk, fogalmazott Ilona. Úgy gondolja, történelmünk nem a honfoglalással kezdődik, hanem Attilával. - Elkezdtem kutatni, minden kollekciónál ezt teszem. A Koszta József Múzeumban dr. Szabó János József volt a segítségemre. Textilmaradványokat, díszítéseket, öltözködéskultúrát kellett tanulmányoznom. A hunok természetes anyagokat, nemes szöveteket, szatént, brokátot, selymet használtak. Ezen a vonalon, de az én stílusomat is meghagyva alakult ki a kollekció, mely Kertész Ákost is megihlette. Az általa írt zene hallható az Élene Couture honlapján, de felhangzik mindkét bemutató fináléjában is.

Régi pénzek mintájára díszíti Ilona a ruhákat. Jórészt kézi munkával készülnek, szakképzett varrók, részben helybeli hímzők közreműködésével. Amiben leginkább újat kínál a kollekció: Ilonának régi elképzelése valósul meg azzal, hogy ezúttal megjelennek férfi ruhadarabok is.

A szombati bemutató a lecsófesztiválon afféle hangulatkeltés, majd szeptember 25-én 19 órai kezdettel a megyeháza udvarára álmodta meg egész estés divat show-ját Ilona. A tavalyi kifutó ruháit azóta megutaztatták az országban, s az Orthodoxia mindenhol tetszést aratott, szláv-ortodox vallásúak is elismerően nyilatkoztak róla, mondja Ilona. Azonban, amikor ez még csak készülőben volt, már megszületett az Attila-kollekció ötlete, az elképzeléstől egy évet ölelt fel a munka. Mint ahogy már a következőt is tudja, de erről csak annyit árult el: teljesen más lesz.

Ezekre a hun eredetű ruhákra talán még nagyobb lesz az igény, véli a tervező. Eladhatóságát növeli, hogy trendi, holott egy tervezőnek nem feltétlenül a divat követése az elsődleges, a divat mindig múlt idő. Őt általában a saját inspirációk motiválják. Ilona egy személyes élményét is említi, mely azt példázza, lehet piaca új tervezésű ruháinak: nemrégiben a harmadik ópusztaszeri íjásztalálkozón több ezer embert, egész családokat láthatott ősmagyar öltözékben, civilek alig voltak.

- Nem helyorientált ez a szakma, bárhol vannak lehetőségek, külföldre is tervezek. Szentesen a magánvevőkör helyett cégeknek való tervezések jelentik a piacot jelen pillanatban, mondja Ilona, aki itt üzletet éppen ezért nem akar nyitni, de divattervezőként és stílustanácsadóként marad a városban.

Darók József