2009. szeptember 4.

Gőzerővel folyik a felkészülés a karate vb-re

Október 2-4-e között rendezik meg a súlycsoportos Világbajnokságot - All Kyokushin Karate WT - Budapesten, a Papp László Sportarénában. Az előkészületek jelenlegi állásáról tájékoztatott bennünket Sensei Brezovai Sándor.

A világbajnokság előkészületei között talán az egyik legfontosabb tényező, hogy a közel hetven ország, több mint félezer versenyzője - akik elfogadták erre a rendezvényre a meghívót, illetve jelezték a részvételi szándékukat - azonos szabályok szerint küzdjenek, mégpedig Sosai Matsutatsu Oyama szellemének és szabályrendszerének megfelelően: Győzzön a jobbik! Az igazságosság a fő!

A versenyt irányító közel 80 fős bírói testület közel 25 százalékát Magyarország adja, akiknek az elmúlt hétvégén Hanshi Adámy István - a verseny első számú supervi-sora, (az IBK technikai igazgatója) - Szentesen a Colosseumban ismertette a szabályokat, illetve az értelmezésre is sor került. Az elhangzottakat az Oyama Dojo karatékái "demonstrálták", ami egy átlagembernek talán nem sok különbséget jelent a különböző stílusok között, de a tiszta karate szellemet ezek a szabályok és értelmezésük jellemzik. Erre a verseny legfőbb bírója Kancho Hatsuo Royama - volt már Szentesen - személyesen fog ügyelni, akinek legfőbb küldetése, hogy a világ legnagyobb budo karate versenyén abszolút igazságos legyen mind a versenyzők küzdelme, mind a bírói munka.

Shihan Somogyi Zsolt - aki résztvevője volt a kurzusnak és többször járt már a városban - elmondta, hogy a karate alapítójának az volt a szellemisége, hogy ismerd meg önmagad, ismerd meg az ellenfeledet, és a küzdelem során használd ki a gyengéit. Nagyon fontos jellemformáló sport a karaténak ez a fajtája, hiszen az egymás iránti, vagy az ellenfél iránti tisztelet, udvariasság, a becsület és a fegyelem, elengedhetetlen magatartási formája ennek a sportnak, amelyeket néhány szakág nem kezel megfelelően.

Sensei Brezovai Sándor két előkészület alatt álló kuliszszatitkot is elárult: nagyon előre haladott tárgyalásokat folytatnak egy neves holland versenyzővel, aki eddig a K1-ben már háromszor nyert profi nehézsúlyú világbajnokságot, és lehet, hogy nem csak vendégként, hanem versenyzőként is részt vesz a rendezvényen. A másik óriási meglepetés, az a művész, aki közvetlenül a japán császárnak készíti műveit és az egyik alkotását a budapesti Papp László Sportarénában több száz négyzetméteres hatalmas háttérként láthatják majd a versenyzők és a nézők.

Aki többet szeretne megtudni az All Kyokushin Karate WT-n induló magyar csapatról, annak lehetősége van a világversenyre való orosházi felkészítő tábort megtekinteni: szeptember 18. és 20. között.

Garai Sz. Imre