2009. szeptember 4.

Sorsoltak a világbajnokságra

Szentes 1996 óta mondhatja magáról, hogy a sport városa. És most október 2-3-4-én Budapesttel karate világbajnokságot rendez. Az ország legnagyobb sporteseményén közel 70 ország, 20 világszervezet, több mint 500 versenyzője küzd majd a Papp László Sportarénában.

S hogy közeleg a versenynap, a nevezéseket követően meg kellett tartani a nyilvános sorsolást. Az eseménynek Szentes adott helyet. Bocskay István először Hatsuo Royama kancho gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Hallhattuk: a karate egyesület alapítójának, Masutatsu Oyama halála óta 15 év telt el. Sajnálatos módon ez idő alatt a kyokushin karate szétvált. Fájdalommal tölt el a széttagozódás. A mai napig is Masutatsu Oyamat tartjuk atyánknak és törekszünk arra, hogy hűek maradjunk az ő tanításához. A kyokushint továbbra is egy családhoz tartozónak tekintjük, a testvéri kapocs nem szűnt meg. Ma is él bennem a remény, hogy a kyokushinkai újra egyesül. Ez a verseny ennek a megvalósulásához segít hozzá. Budapesten most minden egyes kyokushin-kai csoport eggyé válik, együttműködve megrendezésre kerül egy közös világbajnokság.

A japán és a magyar Himnusz elhangzása után láthattuk a vb hivatalos video-klippjeit, majd a magyar sportolók bemutatását követően megkezdődött a sorsolás. A versenyzők izgalmak közepette megtudhatták, ki kivel mérkőzik majd a világbajnokságon.

Szűcs Lajos alpolgármester, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke arról beszélt, hogy amikor elkezdték a vb szervezését, eleinte a szavakkal küzdött, mivel nem tudta túl tenni magát azon, hogy a város megkapta a rendezés jogát. - Már túl az első pofonokon és dicséreteken, nem ijedtünk meg. Szeretném, ha a jó után még jobb következne. Ma is vannak kételkedők, ma is vannak segítők, utóbbiból egyre több jut. Ez a kisváros életében sokat jelent. Remélem, olyan nagyszerű élményben lesz részük a sportarénában, amiről még sokáig fognak beszélni. Azon vagyunk, hogy jól megrendezzük, mindenki örömére. Hiszen kis közösségben is lehet nagy dolgokat csinálni - mondta az alpolgármester.

A vendégek, a média képviselői láthatták Medgyesi István vasműves alkotását, amelyet a díjazottak vehetnek át. Tőle tudjuk, hogy amikor felkérték a munkára, az első szava a köszöneté volt, aztán jött az "Úristen, most mi lesz!" felkiáltás. Azután négy hónap telt el a tervezéssel, amit majd egy jó hónapos kivitelezői munka követett. Elmondta, hogy mindenegyes elemét kézzel készítették, kézzel festették minden alkotórészét. Az első helyezetté lesz az aranysárkány, a másodiké az ezüst, a harmadiké pedig a bronz. Azt kívánta a magyar sportolóknak, hogy tartsák itthon ezeket a sárkányokat, ne engedjék kivinni az országból.

A harcosok között ott volt Lantos Lehel szentesi versenyző is, aki elmondta, hajnali öt órakor azzal kezdi a napot, hogy 8 kilométert fut. A legnehezebb az volt, amikor azt álmodta, hogy lefutotta már a napi kilométerét, majd érezte, hogy nem, még előtte áll. A nyáron jól ment a felkészülés, de szeptembertől lehet, hogy az iskola átrendezi egy kicsit az edzéstervét. - Jó érzés a várost képviselni, és remélem, a szentesi szurkolók ott lesznek a sportarénában is és bíztatnak - jelentette ki a fiatal versenyző.

(lovas)