2009. június 12.

Kis kukta

Fahéjas almakrémleves

Hozzávalók: 3-4 alma, 2 dl tejföl, 2 púpos ek. étkezési keményítő, fahéj, csipetnyi só, cukor.

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, feldaraboljuk és annyi vízben tesszük fel főzni, hogy bőven ellepje. Fahéjat és egy kevés citromhéjat szórunk bele, ízlés szerint cukrot és egy csipetnyi sót.

A tejfölt összekeverjük az étkezési keményítővel, hígítjuk egy kevés főzőlével és besűrítjük a levest, majd néhány percig főzzük.

Mixelőrúddal pépesítjük - ízesíthetjük, ha kell fahéjjal, cukorral - és hagyjuk kihűlni. Ha nagyon sűrű, hígítsuk vízzel. Tejszínnel és fahéjjal díszítve csészében tálaljuk.

Virslis hentestokány

Hozzávalók: 4 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, vegeta, majoranna, szerecsendió, bazsalikom, kakukkfű, 1 pohár tejföl, 3 dl víz, 1 ek. liszt, 4-5 db csemege uborka.
A vöröshagymát jó apróra felkockázzuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. A virslit lekarikázzuk és hozzákeverjük. Fűszerezzük, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a virslit. Az uborkát csíkokra vágjuk és beleteszszük, és az egészet felforraljuk. Penne tésztával vagy rizssel tálaljuk.