2009. június 12.

Feltáncoltak az Eb-dobogóra

A László-Mikes páros legnagyobb sikere

Áttörést hozott László Csaba és Mikes Anna pályafutásában a június 6-án, Szombathelyen rendezett tíztánc Európa-bajnokság. A Szilver TSE bajnokpárosa ugyanis bronzérmet szerzett a kontinensviadalon, mely a 44. Savaria Nemzetközi Táncverseny keretében zajlott.

Ez a páros, és egyben a magyar táncsport eddigi legnagyobb sikere. A tavalyi tíz-tánc világbajnokságon elért, szintén sporttörténeti eredmény, a döntőbe jutás, és a 6. hely után azt nyilatkozták, nagy reményekkel várják a hazai rendezésű Eb-t. Akkor még nem tudták, hogy a világbajnok páros visszavonul. Idén februárban jött a hír, mondja Csaba már itthon, az edzőtermükben. Szerinte ez minden páros számára új lehetőséget jelentett, sokkal nyíltabban tudtak küzdeni. A hír hallatán természetesen ők is elkezdtek reménykedni Annával a jó szereplésben. A megszerzett bronzéremről az a véleménye, kicsin múlott, hogy nem lett jobb az eredmény. A hazai pálya előnyeként fantasztikus közönségüket említette: Szentesről is velük tartottak szurkolók, élükön Szirbik Imre polgármesterrel, de a Szilver magyar bajnok formációja is fellépett az eseményen. Azonban a győztes oroszok és a második helyezett dánok is szaktekintélyekkel érkeztek, ők segítették a versenyzőket, míg Annáékat a közönség. Az általuk odaítélt díjat mindenesetre elhozták a táncosok a bronzérem mellé.

Csaba azt reméli, az októberi világbajnokságon is tartani tudják a harmadik helyet. Ezzel megerősítette, hogy folytatják a tíztáncot, bár korábban szóba került a befejezés is, hogy a stan-dardes eredményekre koncentrálhassanak. Nagyon megterhelő anyagilag, fizikailag, és időigényes, magyarázta Csaba, de hozzáteszi: most jönnek az eredmények. Amíg a partnerével látnak előrelépési lehetőséget, kitartanak tíztáncban, fogalmazott.

Szatmári-Nagy Szilvia, az egyesület vezetője Szombathelyen is szemtanúja lehetett, milyen nehéz dolguk volt az 5-5 latin és standard táncot magában foglaló tíztánc verseny résztvevőinek: 8 kört letáncolni kétperces zenékkel, átöltözésekkel, tehát összesen 80 percet hajtani, mindezt mosolyogva, óriási fizikai igénybevételt jelent. Viszont a verseny szervezőjétől megtudta, két év múlva valószínűleg megpályázzák a tíztánc világbajnokságot a Savarián. Addig mindenképpen szeretné, ha folytatnák a tanítványai, akik, úgy véli, a győzelmet is megérdemelték volna. Inkább a dánoktól tartottak, de túl jól működött az orosz sportpolitika. Az a szomorú, hogy még itthon sem sikerül reálisan értékelni a versenyzőket, bár végre volt magyar pontozó, és egy olasz bírótól is jó pontokat kaptak, fejtette ki Szilvia, akinek azért az öröme a nagyobb.

Júliusban a világjátékok következnek, a nem olimpiai sportágak legnagyobb versengésén, a tajvani Kaoshi-ungban standard táncokban képviselik hazánkat. Bíznak a középdöntőbe jutásban, a 8- 10. helynél nem szeretnének hátrébb végezni.

Darók József