2009. június 12.

Közös történelem

Csehországban jártak

A közös múlt felfedezése volt a célja annak a diákcsere programnak, amelynek keretében a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai június elején néhány napot Csehországban töltöttek. A brnoi iskolában már jártak a tanárok, de ez volt az első alkalom, hogy diákok is ismerkedtek a cseh intézménnyel.

A Zakladni Skola Horacké namestí iskolával már régi a kapcsolat. - A mostani látogatás célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedhessenek más európai kultúrákkal, és felfedezzék a közös történelmi kapcsokat. Ezen kívül hangsúlyos helyen szerepelt az angol idegen nyelvi környezetben gyakorolása - mondta el Hargitai Judit projektfelelős, aki két kollégájával, Szabó Erzsébettel és Papp Sándorral együtt kísérte el a gyerekeket a kirándulásra.

Az 5-8. osztályba járó kilenc gyermeket és három felnőttet a vendéglátó ferences rendi közösség egy Brno-tól 12 kilométerre, északon lévő faluban, Vranovban szállásolta el. Egy kolostorban töltötték az éjszakát, innen kirándultak be Brnoba, ahol megnézték

a kapucinus templomot, amelynek kriptáiban nyugszik Jókai egyik hőse, Trenck Frigyes báró. Jártak a 13. századbeli Óvárosházá-nál, ahol a legendás brno-i sárkányt is látták. Ezután ellátogattak a Szent Jakab templomhoz, majd a Szent Péter és Pál székesegyházhoz, illetve Kazinczy Ferenc raboskodásának helyszínére, Spilberk várába. Olyan helyeken voltak, melyeken az iskola névadója, Szent Erzsébet is megfordult Thüringiába tartva. Érdekesség az is, hogy ő a védőszentje annak a ferences rendnek is, akiknél megszálltak.

A szentesi gyermekek előadással is készültek a cseh gyerekek számára, angol nyelven. Két válogatott csoportnak mutatták be az árpádházi királyok családfáját, Szent Erzsébethez kötve, és megjelenítve benne a két morva herceget, mint egy kapcsot a két nép között. Beszéltek az iskoláról, és a városról is, projektoros vetítéssel egybekötve. - A cseh gyerekek élvezték az előadást, nagyon érdeklődőek voltak. Így jól sikerült az angol nyelvű bemutató - mondta Hargitai Judit. A csoport tagjainak kiválasztásában is fontos szerepet játszott a nyelvtudás, döntően olyanok kerültek be, akik már részt vettek a Szent Erzsébet ünnepségsorozathoz kapcsolódó színdarabban, akkor bibliai történetet adtak elő. Ezen kívül hangsúlyos szempont volt az órai aktivitás, az idegen nyelvű környezetben való fellépés és a magatartás, valamint az, hogy olyan diákokat vigyenek el az útra, akik értékelni tudják a lehetőséget, melynek megteremtésében kiemelkedő szerepet játszott az önkormányzat, a Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány és a szülők.

Cseh-Lakos