2009. június 12.

A kreativitás fejlesztése

Tizedik jubileumi évét zárta a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény június 8-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban, ahol a gyerekek legszebb munkáiból állítottak ki. Mellette a felkészítő tanárok, Bagi Ferenc, Csorba Ildikó, Kádár Barbara, Kel-ler Nóra, Keller Rita és Vass Sándor tanítványai tartottak bemutatót. Kis balettosok, moderntáncosok, néptáncosok léptek fel szemet gyönyörködtetően. Igyekeztek úgy bemutatni a művészeti ágak tevékenységét, hogy a nézők is lássák, mettől meddig jutottak el a tanulásban.

Ezt még csak fokozni szeretnénk - mondja az igazgatónő, Keller Jánosné, akivel összefoglaljuk, mi is történt ebben az évben. Tavaly novemberben, a jubileumi gálán ünnepeltek először a kistérségi ifjúsági kavalkád keretében. Elmondhatjuk, a táncosok nagyszerű műsort adtak a gálán. December 5-én pedig a képzőművészekkel ünnepelve megnyitották a művészeti iskolák országos gyermekrajz kiállításának itteni állomását. Ez vándorkiállítás volt, országos értekezlettel, ahol a pedagógusok kicserélhették tapasztalataikat. A színjátszókkal Kecskeméten tartottak bemutatót, ennek oka az, hogy ott nagyobb számban tanulnak a drámatagozaton.

- Jövőre talán Szentesen rendezzük, a Kurca fátyla találkozó keretében, melyet anyagi okok miatt most már kétévente tudunk megszervezni. Tudni kell, hogy minden művészeti iskola anyagi gondokkal küszködik, és ez a helyzet jövőre sem lesz jobb. Sőt! Az előrejelzések szerint kevesebb lesz a normatív támogatás, mi több, az eszközfejlesztési támogatás is, amire eddig pályázhattunk. Az elvárások pedig szigorodnak - mondja az igazgatónő, majd így folytatja:

- Rubik Ernő professzor, az "Év nagykövete" egy rendezvényen a kreativitásra való nevelésről beszélt, mint a felemelkedés egyik lehetséges útjáról, a mai válságos helyzetben pedig, mint egyedüli lehetőségünkről. Szerinte az alapfokú oktatási rendszerben kellene letenni az alapjait. Az alapfokú művészeti iskolák pontosan erre hivatottak, és ezt komolyan is veszik. Ebben rejlik a jövő. Hiszünk az érzelmi intelligencia megtaníthatóságában, a kreativitás fejlesztésében, elsősorban a gyerekek számára, mely képessé teszi őket a társadalmi beilleszkedésre, helytállásra az elkövetkező motivációra épülő információs korszakban. Ez lényegében a pedagógiai programunk.

Sikerként könyveli el az igazgatónő, hogy a tanulói létszám nem változott, Szentesen évek óta 500 körüli. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi oktatásra, a tanórák megtartására, az igényességre. Ami azért anyagi nehézségbe ütközik. A szülők is egyre kevesebbet tudnak áldozni. Mindamellett a gyerekek sokat fejlődnek, mint mondja, nagy öröm ez a pedagógusoknak is. Lelkesek, a szabadidejüket is rááldozzák a gyerekekre. Versenyen, megmérettetéseken, pályázatokon vettek részt, a néptánccsoport ezüst minősítést kapott. A nyáron erdélyi körútra mennek, fellépések sorozata vár rájuk. Hasonlóan jól szerepelnek a moderntáncosok is, ők dzsessz-balett kategóriában 387 induló közül vehették át az ezüst serleget.

Keller Jánosné reméli, hogy a következő tanév is így folytatódik majd. Továbbra is várják a jelentkezőket a balett, modern tánc, néptánc, festészet, tűzzománc, kerámia, színjátszó, valamint a képzőművészet tanszakaira.

És ne feledjék, június 20-án moderntánc-est lesz a sportcsarnokban!

Lovas József