2009. június 12.

Folyamatban a felújítás

Színes programsorozattal készül a gimnázium

Az idei évben jubilál a Horváth Mihály Gimnázium. A 150. évforduló több napos ünnepségsorozattal emlékezik meg az intézmény múltjáról. A programsorozatban azonban a jelen is szerepet kap, hiszen a különböző fakultációk is megmutatják magukat színes produkciókkal és versenyekkel. A tanári szoba és a régi szolgálati lakások felújítása is folyamatban van - tájékoztatta lapunkat H. Szabó Réka.

Az igazgatónő elmondta, hogy 40 millió forintba kerül a rekonstrukció, melynek az engedélyes tervei már a polgármesteri hivatalban vannak, s reménység szerint hamarosan megkapják az építési engedélyt is. Aztán pedig a fenntartó kiírhatja a közbeszerzési eljárást a 80 százalékban a Csongrád Megyei Önkormányzat - mint fenntartó - és 20 százalékban a szentesi önkormányzat - mint tulajdonos - által fedezett felújításban, és augusztus 31-re készen lesznek a munkálatokkal.

A jubileumi évfordulóhoz kapcsolódó ünnepségsorozat szervezése is jól halad, a munkából mindenki kiveszi a részét. Szükség is van erre, hiszen méltóképp szeretnének ünnepelni, és megemlékezni az elmúlt másfél évszázadról. Az ünneplésbe pedig szeretnék bevonni a várost és a környéket is. Mindenkit mozgósítani akarnak, akinek volt, van vagy lesz köze a középiskolához.

- A program jótékonysági bállal kezdődne, de különböző színes programokat találnak ki a kollégák arra, hogy megmutassuk mit tudtunk, tudunk, és mit szeretnénk megvalósítani az intézményben. Az angolosok idegenvezetői versenyt hirdetnek nemcsak a helyi diákságnak, hanem a környék közép-, és általános iskolásai számára is. A franciások játékos vetélkedő ízelítőt mutatnak majd a francia konyhából. A természettudományos szekció előadássorozat keretében bemutatja a diákok érdekes kutatásait. A színház sem maradhat ki, hiszen védjegye az iskolának. A testnevelő kollégák 150 kilométeres váltófutással emlékeznek. S itt lesznek a régi diákok is, aki gimnáziumi élményeikről tartanak beszámolót - beszélt terveikről H. Szabó Réka, aki azt is elmondta, hogy kiállítást szerveznek a különböző relikviákból, muzeális értékű régi könyvekből, emlékekből, érdekes anyagokból. Így próbálják meg a keresztmetszetét adni az elmúlt másfél évszázadnak. Ehhez szívesen fogadnak felajánlásokat is, például régi bizonyítványokat, jelvényeket, amelyeket később viszszajuttatnak a tulajdonoshoz.

Nem feledkeznek meg a szabadidős tevékenységekről való megemlékezésről sem, a programsorozatban többek között szerepet kap a kéktúra, és a vízitúra is, amelyeknek már hosszú hagyománya van a Horváth Mihály Gimnázium életében.

Cseh-Lakos