2009. június 12.

Elnöki értékelések

A vasárnapi Európa Parlamenti választás eredményével kapcsolatban megkérdeztük a helyi pártelnököket.

Halmai László (FIDESZ- KDNP) választókerületi elnök: - Nagy sikert ért el a FIDESZ-KDNP a szentesi választókerületben.

Nagyon köszönöm azok szavazatát, akik úgy gondolták, hogy az eddigiekből elég volt, és az Új Irányra szavaztak. Külön köszönöm az aktivisták áldozatos munkáját. A választókerületben elért, több mint 58 százalékos eredményt nem hiszem, hogy kommentálni kell, hiszen az országos átlagot is felülmúltuk. A részvétel is sokkal jobb lehetett volna, ha a megmondó emberek nem degradálták volna már előre lefutott meccsé a választást és, ha vasárnap nem olyan csodálatosan szép időnk van. A nagy sikernek a hátteréről mindenképpen meg kell említeni, hogy csak az egyik szemünk nevet, a másik sír, hiszen az országunkat 7 éve pusztítók még mindig kormányon vannak, és szavazatot is kaptak. Lankadatlan kitartással dolgozunk azon, hogy az országunk, benne választókerületünk minden települése és lakója szebb jövő elé nézhessen.

E munkában nem tántorítanak a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó off-shore elvtársak és az egyre vérmesebb új kurucok sem, mert mi továbbra is rendületlenül hiszünk a Szeretet és Összefogás Erejében.

* * *

Móra József (MSZP): - A választásokkal kapcsolatban a Magyar Szocialista Párt helyi elnökségének a véleménye az, hogy a Jobbik előretörése megdöbbentő, dermesztő és elgondolkodtató volt. Az elnökség úgy döntött, hogy értékeljük a választási eredményeket és próbáljuk kezelni ezt a jelenleg előállt helyzetet.

* * *

Virágos Ádám (Jobbik Magyarországért Mozgalom): - Mindenekelőtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki szavazatával hozzájárult a Jobbik győzelméhez. Hiszen olyan eredmény született, ami talán mindenkinek meglepetést okozott, egyben egyértelművé tette, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom a legnagyobb parlamenten kívüli politikai erővé vált Magyarországon. Mindezt hatalmas politikai ellenszél ellenére sikerült elérni, minimális médiatámogatottsággal.

Ez azt bizonyítja, egyre többen mondják ki velünk együtt, hogy Magyarország a magyaroké! Helyi viszonylatban is hatalmas sikerként értékeljük az elért eredményt, hiszen Szentesen 14,45 százalékot ért el a Jobbik, mindöszsze 2,07 százalékkal lemaradva az MSZP-től. A Jobbik Magyarországért Mozgalom három képviselőt juttathat az Európai Parlamentbe, Morvai Krisztinát, Balczó Zoltánt és Szegedi Csanádot.

* * *

Dr. Nagy-Mélykúti László (MDF) szentesi szervezet elnöke: - Ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden magyar állampolgárnak, aki nem volt rest és idejét, energiáját rászánva szavazott. A demokratikus rendszerekben ez elengedhetetlen. A válság közepette a megélhetési gondok sokasága mellett a politikától néha csömörlötten is véleményt kell nyilvánítani, a  választás lehetősége a szabadság egyik jelentős ismérve. És külön meg szeretném köszönni minden MDF-re  voksolónak a bizalmat, hiszem, hogy érdemi munkával háláljuk meg. Minden megválasztott képviselőnek sikeres munkát, kitartást, minden olvasónak jó egészséget kívánok.

* * *

Szabó Zsolt (SZDSZ) szentesi csoport elnöke: - A vasárnapi választási kudarc egy több éves politika eredménye, amelyről az SZDSZ-nek le kell tudnia vonni a következtetéseket. Ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket, komolyan szembe kell néznünk azokkal a témákkal amelyeket eddig elkerültünk.

Korábbi szavazóink egyértelmű üzenetet küldtek, amelyet meg kell hallania a párt vezetőinek. Az a tény, hogy Magyarországon középpárttá vált a szélsőjobb, szintén nem tölt el boldogsággal, és a jó szereplésük ellenére sem hiszem, hogy a kampányukban felvetett - vitathatatlanul létező - problémákra helyes válaszokat adnának. A mostani kudarc ellenére biztos vagyok abban, hogy Magyarországnak szüksége van a szabadelvű gondolatra, mert történelmünknek fontos része a magyar szabadelvűség, olyan példaképekkel mint Deák Ferenc vagy Eötvös József.