2009. június 12.

Szentesen kevesebben voksoltak

A szavazatok az országos arányokat tükrözik

Rendkívüli esemény nélkül zárult a június 7-i Európai Parlamenti választás Szentesen. Vasárnap a 37 szavazókörben összesen 8179-en dobták be voksaikat az urnákba a 23998 választásra jogosult állampolgár közül. A részvételi arány így gyengébbnek minősíthető, mint országosan, hiszen 36 százalék helyett 33,8 százalékos volt. A körjegyzőségbe tartozó Nagytőkén még gyengébb a mutató, itt 379 választópolgárból 81-en szavaztak, mely 21,3 százalékot jelent.

Sztantics Csaba jegyző lapunk érdeklődésére elmondta: a szavazókörökben rendben és nyugalomban zajlottak le az események. Van tudomásuk arról - néhány érintőleges bejelentés nyomán -, hogy bizonyos sms-ek és hangfelvételes agitációk eljutottak választópolgárokhoz. A bejelentést tevőknek azt tudták javasolni, hogy - mivel a helyi választási bizottságok nem működtek a hétvégi választáson -, amennyiben kampánycsend-sértést vagy agitációt tapasztalnak, akkor a területi választási bizottsághoz forduljanak, s a jogszabályban meghatározottak szerint tegyenek bejelentést.

- A szentesi eredmények nagyjából tükrözik az országos átlagot, talán annyi különbség állapítható meg első ránézésre, hogy az országos eredményben közel 3 százaléknyi különbség tapasztalható az MSZP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom között, Szentesen ez kisebb, a 2 százalékot alig haladja meg - tájékoztatott a jegyző, majd részletezte az eredményeket.

A Szentesen voksoló 8179 szavazópolgár 8115 érvényes szavazatot adott le, melyből 4720-at kapott a Fidesz-KDNP koalíció. Ez az összes szavazat 58,14 százalékát teszi ki. A második legtöbb szavazatot, 1341-et az MSZP-re adták le, ez 16, 52 százalékot mutat. Városunkban a harmadik helyet szerezte meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a maga 1173 szavazatával, ami a szavazatok megoszlását tekintve 14,45 százalékot jelent. Az országos eredményhez hasonlóan az 5 százalékos küszöb fölé került Szentesen is az MDF, 452 szavazattal 5, 57 százaléknyi eredményt értek el. Ezen kívül minden listát állítani jogosult párt kapott szavazatot a városban, eredményük azonban már 5 százalék alatti. A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt 2,5 százalékot ért el 166 szavazattal, őket a Munkáspárt követi 129 (1,6 százalék), illetve az SZDSZ 122 vokssal (1,5 százalék). A MCF Roma Összefogás Párt 14 szavazatot (0, 17 százalék) tud felmutatni az összesített eredménylista szerint.

Cseh-Lakos