2009. június 12.

Változatos a táplálkozás

Megújult a menü a központi konyhán

A központi gyermekélelmezési konyhát a megújulás nemcsak infrastrukturális szempontból, hanem az étrend tekintetében is jellemzi. Az új technológiai feltételeket kihasználva újszerű, változatos ételeket főznek az általános-, és középiskolásoknak, a kollégistáknak, a gondozási központ ellátottjainak, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon lakóinak és a gyermekek átmeneti otthonában élőknek. Sőt a nyári táborok idejében is készítenek ebédet az intézményben, illetve megrendelésre és az épületben megtartott rendezvényekre is.

A központi gyermekélelmezési konyhán valamennyi korosztálynak külön étlap szerint készül az étel, illetve nemsokára az ételallergiás gyermekek ellátását is innen oldják meg. Jelenleg még azoknak, akik bizonyos táplálékokat, például lisztet, tejet, tojást vagy szóját nem fogyaszthatnak, illetve érzékenyek a tartósítószerre vagy kombináltan a különböző alapanyagokra, azoknak a Dr. Bugyi István Kórház konyháján főznek. Mostmár azonban a központi konyhán is dolgozik diétetikus, aki elkészíti a speciális étlapokat.

Ezen kívül fontos szempont a reggeli, a tízórai, az ebéd és a vacsora elkészítésében a kalóriamennyiség pontos kiszámítása. - Ezt szakember dolgozza ki, majd az étlaptervezet elkészítése után az informatikus számítógépre viszi. Itt a kalóriaszámítás mellett megtörténik a tápanyag-, és a gazdasági számítás is, hiszen az sem mellékes, hogy pontosan mekkora összegből tudjuk előállítani az adott napi étrendet - tájékoztatta lapunkat Dohányné Jelenfi Ilona.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban változott az étrendkövetelmény is, hiszen figyelembe kell venni a HACCP biztonságtechnikai előírásokat is. A modern konyhatechnológia pedig számtalan új lehetőséget teremtett az intézmény dolgozói számára, illetve az általuk ellátott gyermekek és idősek számára. Például amíg korábban csak bő zsiradékban tudtak megsütni bizonyos ételeket, a rántott vagy sült húsokat, addig ma már növényi alapú zsiradékkal, bő zsiradék nélkül is meg lehet főzni bizonyos ételeket.

- A zöldségekhez és a gyümölcsökhöz is próbáljuk szoktatni a gyermekeket, de ez nehéz feladat. A grill beállítása pedig új lehetőséget teremtett az ételek elkészítésében, hiszen eddig nem volt mód arra, hogy például grillezett zöldségeket vagy húsokat készítsünk, és egészségesebb ételek kerüljenek a gyerekek és idősek tányérjára. Ezt azonban elsősorban a helyben fogyasztók esetében lehet megvalósítani, mert a grillezett ételek kiszállítása nehézkesen kivitelezhető feladat - hangsúlyozta az intézményvezető.

Dohányné Jelenfi Ilona elmondta: az elmúlt két hónap tapasztalatai és a visszajelzések alapján újabban a kedvelt ételek közé tartozik a rántott sajt, a grillezett húsok és a sült krumpli. Az általános iskolások és az óvodás kisgyermekek pedig nagyon kedvelik a rakott ételeket, amelyet már el tudnak készíteni a felújított és konyhatechnikailag modernizált intézményben.

És hogy mit gondolnak az újdonságokról az iskolások és az idősebbek?

A már évek óta innen étkező gimnazista Bakos Annának ízlenek az új ételek. A magát válogatósnak nem nevező tizedikes középiskolás kedvencei közé tartozik a spenót és a paradicsomszósz. Kifejezetten finomnak találja az újdonságként bevezetett grillezett húsokat, és mint elmondta, ahogyan otthon is, változatosan főznek az intézményben, s ez fontos számára. Az étkezde is sokkal színvonalasabb lett - véli a lány, aki - mivel hárman testvérek - 50 százalékos térítést is kap az ebédhez.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában tanuló Fazekas Krisztina szerint is változott az étrend a felújítás óta, de örül annak is, hogy visszatértek a régi ételek. Így a grillezett húsok és a rácponty mellett a pizza és a sültburgonya is nagy kedvenc számára. A legjobb ebédek közé sorolja a rakott tésztát a főételek közül a Horváth Mihály Gimnázium diákja, Bakos Péter. A fiú azt mondja, hogy a főzelékek is kifejezetten jók, s a menynyiséggel is elégedett. Mint mondja, szívesen étkezik a központi gyermekélelmezési konyhán. A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolába járó Kovács Gábor a kedvencek közé a halrudat, a lencselevest és a sült krumplit sorolja. Szíve szerint a babfőzeléket kihagyná a menüből. A vélemények abban azonban mind megegyeznek, hogy ráfért az épületre a megújulás. Igaz, a kulturált, modern környezetben időbeosztásuk miatt általában ugyanúgy rohanniuk kell, az ebédeléssel, mint korábban.

Cseh-Lakos