2009. május 15.

Közös kincsünk: a víz

Márta Barbara, Barbye című műve (Üllés és Forráskút)Vízivilág címmel nemzetközi képzőművészeti pályázatot hirdetett a Művészetek Háza Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A pályázat kiírói (társrendező a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szeged) lehetőséget kívántak biztosítani a képzőművészeti alkotómunkához kedvet érző tanulóknak a bemutatkozásra.

A beküldött alkotások száma 748. Több mint 70 intézmény vett részt a pályázaton, és a neves személyekből álló szakmai zsűri (elnöke: Szekeres Ferenc, a szegedi Tudományegyetem rajzművész tanára) több órás vívódás után összesen 39 pályamunkát részesített díjban, elismerésben. A díjazottak és dicséretben részesülők mellett a zsűri 61 pályamunkát javasolt kiállításra.

- Színvonalas, értékes munkákat készítettek a tanulók - tájékoztat Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató. - A nagyon szép anyagot méltó környezetben, a Református Nagytemplom Galériájában állítjuk ki. Elsősorban iskolák, óvodák figyelmébe ajánljuk. Azt is láthatjuk a kiállítás során, hogy merre halad a művészetoktatás. Hiszen rengeteget fejlődött közben. És ami a legnagyobb öröm: látni azt, hogy mennyi tehetséges fiatal él köztünk. Vannak iskolák, tanárok, akik fölkarolják ezeket a fiatalokat. Nekik külön köszönet a tehetségek megóvásáért. És a szponzorainknak, hogy segítségükkel el tudtuk ismerni az alkotók és a felkészítő tanárok munkáját.

A kiállítás megnyitója, valamint az ünnepélyes díjátadás május 16-án, szombaton délelőtt 10 órakor lesz. A tárlat május 30-ig látogatható, előzetes bejelentkezés alapján a Művészetek Háza telefonján.

- Közös kincsünk a víz. Halljuk, nemsokára tőzsdére viszik, hogy fogy a Föld vízkészlete. Úgy gondolom, nyitott kapukat döngetünk, amikor ilyen áttételes eszközökkel, nem direkt módon, hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy közösen kell védenünk, óvnunk. A gyerekek saját élményeiket dolgozták fel. Személyes tapasztalatok, túrák, kirándulások élményeit, olvasmányélményeket, például Fekete Istvántól. Nagyon sok munka a médiában látott rajzfilmekhez kötődik. Mindahhoz, ami körül veszi őket a környezetükben, mindennapjaikban - mondja az igazgatónő.

A pályázat szentesi díjazottjai festészet témakörben: III. kcs.: 3. díj Miskolczi Ibolya Kitti (Damjanich János Ált. Isk., fk.: Döme Zoltán. IV. kcs.: Juhász-Bóka Bernadett (HMG, fk.: Cseh Lajos).

Lovas József