2009. május 15.

Évszázados színháztörténet

Tóth József méltó volt a névadásra

A Színházkeresztelő-száz éve címmel nyílt kamara-kiállítás a művelődési központ galériájában. A tárlat és a hozzá kapcsolódó előadások apropóját a Tóth József Színházterem névadójának centenáriuma adta.

Színházunkat egy ideje nélkülöznünk kell, de mindenki nagyon várja már az újjászületését, ez köszönt vissza a beszédekből. Kruzslicz Pál újságíró-művelődésszervező beszélt Tóth József életéről, s felelevenítette az 1909-es, kétnapos névadó ünnepséget. Stark Nándor képviselő javaslatára nevezték el az addig városi színházként ismert intézményt Tóth Józsefről. Aligha kell indokolni, miért. A színházat szakmailag tekintélyes, szentesi származású emberről kellett elnevezni, mondta Kruzslicz, s a Nemzeti Színházat 17 éven át erősítő, ott 276 szerepet eljátszó Tóth József volt erre a legalkalmasabb.

A kiállítás rendezője, Labádi Lajos levéltár igazgató felidézte a Petőfi Szálló építésének 1897-98 közötti történetét, s szót ejtett a városunk színházában megfordult neves művészekről. A kisteremben kialakított tárlaton a hírességekről is láthatunk öszszeállítást, így Jávor Pál nevét korabeli plakáton, mint ahogyan Fedák Sári, Blaha Lujza, Újházi Ede szentesi színházbeli fellépéséről tudósító újságcikkeket is olvashatunk. Másik tematikai egységként a szálló építésének krónikájába is bepillantást nyerhetünk. Itt Komor Marcell építészről, az épület tervezőjéről is megemlékeztek, kiállították "Magyar Szellem" jeligéjű pályamunkáját, mellyel 1896-ban elnyerte az első díjat. Természetesen Tóth József munkássága is helyet érdemelt a tárlaton, olyan dokumentumokkal kiegészítve, mint Stark Nándor indítványa a színházi névadásról. A szálló rekonstrukciójáért felelős Zsohár Árpád többek között arról tájékoztatta a közönséget, hogy Tóth József eredeti gipszszobrát, (tehát nem a bejárat felett elhelyezett bronz alkotást) a régi helyén, az előtérben állítják majd ki. Szólt a mobilizálható színpadról is, mely az előadások igényei szerint lesz változtatható. A Szentes Városért Közalapítvány és a Pendola Kft. által is támogatott kiállítás május 30-ig látogatható a galériában.

(darók)