2009. május 15.

Szennyvíz: rákötések

Hány százalékos a szennyvíz-csatornázási bekötöttség mértéke a városban? A kérdésre Dongó László képviselő (Fidesz-MPSZ) kereste a választ az önkormányzat ülésén. Van-e lehetőség felszólításra azok körében, akik nem kötöttek rá a csatornarendszerre, hogy elvégeztessék a munkát? - kérdezett tovább a képviselő, majd gyorsan indokolta is a kérést. Környezetvédelmi szempont követelné azt, hogy ők is elvezettessék a szennyvizüket, mondta.

Szirbik Imre polgármester válaszában kifejtette, a szennyvíz-csatornarendszerre a lakosság közel 80 százaléka kötött rá. Azok a lakosok, ahol van lehetőség a szennyvíz-csatornarendszer rákötésre, de nem kötöttek rá, talajterhelési díjat fizetnek. Hatósági úton van lehetőség kötelezésre, de csak ott, ahol annak a feltételei fennállnak, jegyezte meg a polgármester.

Kozák János (Fidesz MPSZ) a csapadékvíz-hálózat kiépítésével kapcsolatos anomáliákra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, sok áteresz van rossz magasságban, megsüllyedve, a víz nem megy át rajtuk, ami veszélyt jelent az épületek állagára. "Hozzáfogtak az árkok két betonelem közötti kitisztításához, de lassú az üteme és így hosszú éveket vehet igénybe. A lakosok joggal kérdezhetik meg, hogy ők mikor kerülnek sorra. Mi lesz azokkal, akiknek az áteresze le van süllyedve, viszont azt látják, hogy a város más lakos átereszét az önkormányzat pénzéből megcsináltatja? Számtalan feszültség van ezzel kapcsolatban - jelentette ki a képviselő.

Baranyi Imre (MSZP), a városfejlesztési bizottság elnöke mintegy válaszadásként elmondta: a betonelemek árkokba való beépítésével nem okoztak kárt a munkások. Ahol lentebb van az áteresz, ott eddig sem folyt el a víz. Az árkok rendbetétele ebben az évben közmunkával nagy ütemben folytatódik. A szennyvízcsatornázást 4 öb-lözetben valósították meg, magyarázta a képviselő, türelmet kérve a lakosságtól, amíg sorra nem kerülnek.

- Az ingatlan tulajdonosának vagy bérlőjének kötelessége a telekhatár és az útburkolat közötti részre eső közterület rendben tartása, és ebben benne van a csapadékcsatorna is. Erre a városnak érvényes rendelete van.

Közmunkások dolgoznak a Kisérben. A betonelemek megadják a szintet, az árkot néhány órai munkával ki lehet ásni. A kapubejáró szintbehozása a tulajdonos dolga - jelentette ki Szirbik Imre, majd még hozzáfűzte: - A lakosság levehet a város válláról terheket, ha az általa elvégezhető néhány órás munkát megcsinálja. Ilyen például a közterület tisztántartása, zöldfelület gondozása.

(lovas)