2009. május 15.

Szakmai csereprogram

Hasonló profilú norvég iskola tanárai érkeztek a Barthában

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolához nemrég hét tanár érkezett egy NFÜ pályázati program keretében Norvégiából. Az Oslóhoz közel fekvő intézményben, a magyar középiskolához hasonló profilú Hvam-i iskolában néhány hónapja jártak a szentesi tanárok, hogy kutassák, hogyan zajlanak a mezőgazdasági jellegű tanítási folyamatok és hogyan végzik az oktatásszervezést. A szakmai program most érkezett csereállomásához.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igyekezett bemutatni vendégeinek a helyi képzésen kívül a teljes magyarországi képzési és szakképzési rendszert, kihegyezve a mezőgazdasági szakképzésre. - Hogy erről egy kicsit szélesebb képet tudjanak alkotni, ezért igyekeztünk az összevonás kapcsán jó néhány testvérintézményt is bemutatni. Minderre csupán négy nap állt rendelkezésre, így komoly feladatot jelentett a tartalmas program összeállítása - mondta lapunknak Lászlóné Varga Zsuzsanna iskolaigazgató. Tartani tudták a tervezett látogatásokat, az első napon a budapesti Mátyás templomot keresték fel a vendégekkel, akik a Balaton-felvidéket is megismerhették, Balatonfüreden jártak. Ezután Jánoshalmára mentek el, az ottani intézmény az integráció kapcsán a Bartha iskola központi intézménye lett. Profiljuk a mezőgazdasági termesztés, az állattenyésztés és állattartás. Tehát a hazai mezőgazdaság egészen más részét tudták mutatni a norvég tanároknak, mint ami a szentesi intézményre jellemző.

Szerdán megismerkedtek az iskolával, a tangazdasággal, majd a gyomaend-rődi tagintézményben jártak, melynek a jánoshalmai iskolához hasonló a profilja, de a tanügyigazgatás máshogy működik. Együtt van a kollégium az iskolával, ahol újonnan avatott tankonyha és étterem is van. - Csütörtökön Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a csoportot, majd az Árpád Agrár Zrt.-nél Kovács László marketing igazgató tájékoztatta a tanárokat a nagyüzemi növénytermesztésről. A téma azért is érdekes volt a norvégok számára, mert országuknak 3 százaléka alkalmas csupán mezőgazdasági termesztésre. Délután a DélKerTÉSZ-nél jártak, ahol Ledó Ferenc igazgató megmutatta a csomagológépeket, a raktárakat és beszélt a termesztésről, a termeltetésről és az értékesítésről is. A csoport az Árpád - Agrár Zrt. Szentlászlói telepén az üvegházakat is megtekintette, majd kulturális programként Szegedre és az Ópusztaszeri Nemzeti Történet Emlékparkba kirándultak - ismertette a szakmai út programjait Lászlóné Varga Zsuzsa.

Cseh-Lakos