2009. május 15.

Hová megy a bontott anyag?

Kozák János fideszes képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke a testület áprilisi ülésén foglalkozott a Pendola Kft.-vel. Elmondta, hogy a cég nagy lendülettel fogott hozzá a Petőfi Szálloda építéséhez. Azután a munkálatok ezen része hirtelen abbamaradt. Természetesen érdeklődött a dolgok menete felől, mire azt a választ kapta, hogy az engedélyezési eljárás még nem fejeződött be.

- Viszont a bontási munkák engedélyek nélkül megkezdődtek az épületben. Sok anyag került az udvaron felhalmozásra. Úgy tudom, vannak építési anyagok, amelyek máshová kerültek. Az előterjesztésből kiderül, hogy az építmény, mint apport nem lett átadva a Pen-dola Kft.-nek, az önkormányzat tulajdonában van. Mindössze 300 ezer forint átadására került sor - tájékoztatott a képviselő, majd megkérdezte: - Ha az épület az önkormányzat tulajdonában van, vitt-e el valaki téglát vagy más bontott anyagot? Ha vittek el, kitől kértek engedélyt? Ha engedéllyel vitték el, kinek fizették be a számlát?

Szirbik Imre polgármester válaszában kitért arra, hogy a Petőfi Szálló országosan kiemelt műemlék, így az engedélyezési eljárása eltér a hagyományostól. Építési engedélyt csak a Műemlékvédelmi Felügyelőség által elfogadott feltárások után lehet elkészíteni és benyújtani. Az elfogadás novemberben megtörtént, a dokumentum április 9-én került az országos tervzsűri elé. A szakmai grémium apró módosításokat kért, illetve két dolog átgondolására tett javaslatot: a wellness részleg üvegkupolájára, mivel az a műemlékesek szerint kevésbé elfogadható, valamint az udvar kertészeti és megjelenési tervének átdolgozására. Az átdolgozást a tervező bármikor benyújthatja, utána a végleges állásfoglalás alapján az engedély kiadható, mondta a polgármester, majd hozzátette:

- A Petőfi Szállónak érvényes bontási engedélye van. A feltárás és a bontás a Műemlékvédelmi Felügyelőség irányítása alatt engedély szerint történt. Nyílt napokat rendeztek, a munkálatokat a lakosság is megnézhette. A bontott anyagok döntő hányadát törmelékként tételes elszámolással szállított el, mivel a Környezetvédelmi Felügyelőség előírta a megfelelő helyen és megfelelő befogadó által történő elhelyezését.

A polgármester kijelentette: a hasznosítható anyagok leltárát be fogja mutatni, és az elhangzott "értékesítést" is ellenőrzi majd.

L. J.