2009. január 30.

Kis kukta

Paradicsomleves

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 vöröshagyma , 3 zellerszár, 1 gerezd fokhagyma, 2 babér level, 1 ek hidegen sajtolt olívaolaj, só, bors.

Elkészítése: Vágjuk fel a zöldségeket, majd főzzük fel és adjuk hozzá a fokhagymát, olíva olajat, babérlevelet, sót, borsot. Majd hagyjuk takarékon főni körülbelül 1 órán keresztül, néha-néha keverjük meg, hogy ne égjen vagy ragadjon a lábas aljára a paradicsom. Ne engedjük fel vízzel! Amikor a zöldségek teljesen átfőttek, vegyük le a tűzhelyről és dolgozzuk el sűrű pürévé.

Csokoládés fánk farsangra

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 8 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 dkg só, 2 cl rum, kevés reszelt citromhéj.

A töltelékhez: 0,5 l tej, 1 csomag csokoládés pudingpor, 5 evőkanál kristálycukor.

A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé.

Elkészítése: A lisztet keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, amelyet elkeverünk kevés langyos tejjel és cukorral. Amikor az élesztő felfut, a tésztához adjuk a maradék tejet, az olvasztott vajat, porcukrot, rumot, citromhéjat és a sót, fakanállal simára keverjük, amíg hólyagos nem lesz. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen pihentetjük 20 percig, majd 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Bögrével kerek lapokat szúrunk belőle. A közepüket ujjunkkal benyomjuk, majd forró olajban kisütjük. A töltelékhez a tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd kihűtjük, nyomózsákba tesszük, a kihűlt fánkok alját késsel felszúrjuk, és megtöltjük a krémmel, végül a tetejüket belemártjuk a megolvasztott étcsokoládéba. Tölteléknek használhatunk lekvárt vagy vaníliapudingot is.