XLI. évfolyam 4. szám

2009. január 30.

Szentes a szellemi házigazda

A világ legnagyobb Budo karate versenye

Szirbik Imre polgármester és Kancho Hatsuo Royama tolmács segítségével

A szentesi szervezésű Össz Kyokushin Karate Világbajnokság első nemzetközi sajtótájékoztatóján, január 24-én több világszervezet vezetője megjelent a budapesti Stadion Hotelben, ezzel is jelezve, hogy szervezeteik harcosai elindulnak az októberi világversenyen. Bebizonyosodott, hogy valóban megindult az együttműködés a kyokushin karate másfél évtizede külön utakon járó ágai között, s a szervező Sensei Brezovai Sándor szavait idézve valóra válhat Sosai Matsutatsu Oyama álma.

2009. január 30.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart február 4-én, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a város 2009. évi fejlesztési elképzelései. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2009. január 30.

Adóbevallás

Az APEH Dél-Alföldi igazgatósága adóklubot tart február 2-án, hétfőn 17-18 óra között a városi könyvtárban. Az előadás témája az egyszerűsített bevallás. Erről Tomatás Edit, az APEH ügyfélkapcsolati osztályának vezetője beszél majd az érdeklődőknek.

2009. január 30.

Ülésezik a testület

Esélyegyenlőség, vagyongazdálkodás, fejlesztés

Igaz, vékony a januári testületi anyag, ám annál fajsúlyosabb kérdések kerülnek a képviselők elé a 28-i ülésen. Ami talán azonos lehet bennük, valamennyi összefügg a jövő hónapban tárgyalandó végleges költségvetéssel. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetesen a költségvetés előkészítő munkájához, másrészt a város hosszabb távú gondolkodását megalapozó úgynevezett integrált városfejlesztési stratégiához hasonlította a kapcsolódó két köztes előterjesztést.

2009. január 30.

Közelít az influenza

Egy-két héten belül térségünkben is kitörhet az influenzajárvány, mely fokozatosan halad felénk. Akkor már tömeges megbetegedésre lehet számítani környékünkön. Jelenleg Magyarország középső részében ütötte fel fejét az influenza, sőt Budapesten is átlépte a járványküszöböt a megbetegedések száma - tájékoztatta lapunkat dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének Járványügyi osztályvezetője.

2009. január 30.

Uniós pénzek elosztása

Az akciótervek társadalmi egyeztetése Szentesen

A Szentesi Kistérség számára lezárult a helyi információs iroda koordinátorai által szervezett társadalmi egyeztető fórum-sorozat. A rendezvényeknek a városi könyvtár, a Művészetek háza, a Megyeháza és Konferencia központ, valamint a polgármesteri hivatal adott helyet.

Matkócsik Pál Ferenc és Barát Endre, a Szentes Kistérségi Új Magyarország információs pont koordinátorai az egyeztető fórumokon ismertették a tervezeteket. Gyűjtötték a kistérségi észrevételeket, kezdeményezték a véleményezéseket.

2009. január 30.

Papdi Antal (1936-2009)

Életének 73. évében elhunyt Papdi Antal arany diplomás tanító, tanár.

Elment közülünk egy kiváló ember; szerető férj, édesapa, nagyapa; egy megbecsült, jó kollega.

A sok gyermekes domaszéki család tagja az általános iskola befejezése után a szegedi Állami Tanítóképzőben végezte a középiskolát, tanulta a tanító mesterséget és szívta magába azt a hivatásszeretet, amelyet ez az iskola sugárzott. Érettségit, majd a kötelező gyakorló év után sikeres képesítő vizsgát tett, és mint okleveles tanító, a Szegedi Tanárképző Főiskolán matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott.

2009. január 30.

Török-tatár pusztítás vidékünkön

Négyszáztíz éve történt

Térségünk lakói első alkalommal 1566-ban ismerhették meg igazán, hogy mit jelent a török pusztítás. Ez év tavaszán Szulejmán szultán unokaöccsét, Petrev pasát küldte Gyula ellen, aki már május végén átkelt a Maroson, és Mezőszöllősön vert tábort. A pasát kísérő közel 40 ezer krimi-tatár, akik most először harcoltak a törökök segédcsapataként Magyarországon, kifosztotta és feldúlta a mai Csongrád megye tiszántúli részeit. Gyula végvára két hónapig védte magát, de a védők szeptember 2-án feladták a várat, s ezzel a Tisza-Maros közén is kiteljesedett a hódoltsági élet.

2009. január 30.

Radnóti centenárium

A Szentes Városáért Civil Fórum Ügyvivői Testülete - a Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesület kezdeményezésére - Radnóti Miklós mártírhalált halt költő születésének 100. évfordulója tiszteletére 2009-re meghirdeti a Radnóti Miklós Centenárium évet.

Ebből az alkalomból emlékbizottságot hoztak létre, amely összeállítja a centenáriumi év programját.

Együttműködő intézmények: Művelődési Központ, Hegedűs László Helyőrségi Klub, városi könyvtár, Művészetek Háza. A program keretében előadásokat tart: Bácskai Mihályné ny. gimnáziumi tanár és dr. Balázs György történész. Az előadásokat több helyszínen és időpontban szervezik.

A városi könyvtárban versmondó rendezvényt is szerveznek, természetesen Radnóti versekkel, valamint a költő emlékére táblát is állítanak, melyet közadakozásból valósítanak meg.

Szentes Városáért Civil Fórum Ügyvivői Testülete

2009. január 30.

Mozgófényképpel szórakoztak

Évfordulónaptár - 2009.

170 éve, 1839. január 25-én a szentesi külső tanács elhatározta egy gazdasági iskola felállítását. Tanárnak meghívták Csötönyi Mártont, aki elkészítette az oktatandó mezőgazdasági tárgyak tematikáját. A tervezet nem nyerte meg a közgyűlés tetszését, ezért a belső tanácsot kérték fel egy célirányos tanítási terv elkészítésére. Mire ez megtörtént, a város nehéz anyagi körülmények közé került, ezért utóbb elállt a gazdasági iskola felállításától. (Hasonlóan járt a kisdedóvó létesítésének ügye is, amelyet a gazdasági iskolával párhuzamosan szerettek volna megvalósítani.)

2009. január 30.

Ifjúsági közösségi tér

Pengeváltás: Dózsa-ház kontra ifjúsági ház

Horváth István önkormányzati képviselő heves levelezésben van az érintettekkel, miként mondja, a Dózsa ház második ifjúsági házzá való átalakítása ügyében. Igazából nem kapok választ az illetékesektől arra a kérdésre, hogy konkrétan melyek azok a kizáró tényezők, amelyek nem tették volna lehetővé, hogy azt az ifjúsági közösségi élettér funkciót, amit szükségesnek tartok és támogatok, azt egy olyan intézményben hozzuk létre, amellyel rendelkezünk, és amelynek alapfunkciói és ezen közösségi élettér funkciói jelentős része között lényeges átfedés van - jelentette ki a testület decemberi ülésén. - Tudom, hogy egy kicsit más, de egy csomó funkció ugyanaz, csak más megközelítést, megoldást, kezelési módot és kicsit más hozzáállást igényel, tolta meg mondanivalóját a képviselő, majd így folytatta:

2009. január 30.

Közös pályázat Újszentessel

Sport- és kulturális rendezvényekre

Az újszentesi általános iskola is bekapcsolódna a programba

A képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy Újszentessel együtt pályázatot nyújt be magyar-román, határon átnyúló, közösségek közötti együttműködést elősegítő programra. A pályázat Euroregionális Ifjúsági Központ létrehozását segítené elő, a sport és a kultúra kapcsán közösségépítésre irányulna. Az önkormányzat közel 17 millió forintos forrásra pályázik, a program magyar részről 5 százalék önerőt igényel. A pályázat utófinanszírozású, ezért a város költségvetéséből meg kell előlegezni a projekt hazai vonatkozású lebonyolításához szükséges összeget.

Nyertes pályázat esetén kulturális helységet alakítanának ki a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a Deák Ferenc Általános Iskolában pedig a tornatermet újítanák fel. Sor kerülne sportrendezvények, többek között sakk, asztalitenisz, kosárlabda versenyek és bajnokságok lebonyolítására szentesi és új-szentesi diákok részvételével az oktatási intézményekben - amelyek évek óta szoros kapcsolatot tartanak fenn az újszentesi iskolával és a civilszervezetekkel. A sportrendezvényekhez szükséges eszközök beszerzése is a pályázat részét képezi. Ezen kívül kulturális eseményeket, népdaléneklési versenyt, honismereti vetélkedőt, nyári tábort, körutazást, kirándulásokat szerveznének. A program kikötése, hogy a projektidőszak befejeződése után 5 évig fenn kell tartani a projekt eredményeit.

Cseh-Lakos

2009. január 30.

Makra Zoltán

Hogy van kedves.?

Régi szentesiként sok mindenben kötődöm a városhoz. Amikor bekerül az ember egy kollektívába, a jó hangulatban eltöltött együttléteket követően barátságok köttetnek, melyek éltetik az embert, s azáltal magát a települést is más szemmel kezdi nézni. Szeretettel. Annakidején, amikor édesapám nyomdokán haladva a vasúthoz kerültem, nagyon jó érzés volt, hogy annyi vasutas kollégával találkozhattam. Azóta eltelt sok esztendő, és lám, nyolcvan éves lett az a motorgarázs, ahonnan nem oly régen mentem nyugdíjba.

2009. január 30.

Könyvbemutató

Február 5-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárba várják az érdeklődőket, ahol Kácsor Zsolt Barbarus című könyvének bemutatójára kerül sor. A szerzővel beszélget Poszler György tanár és dr. Szabó János József régész-muzeológus.

2009. január 30.

Verseltek, meséltek a gyerekek

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezte a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a hagyományos vers és próza (mese) -mondó fesztiválját óvodások és általános iskolások számára. A január 23-24-én tartott rendezvényre a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolából három tanuló érkezett.

Eredmények, óvodás korosztály legjobbjai: Hlavács Ingrid, Dénesi Lili (Damjanich óvoda), Bozó Dániel, Homoki István (Klauzál), Gábor Dorka, Nyíri Boglárka (Szent Anna), Sarusi Kiss Péter, Besze Adrienn (Rákóczi), Csák Rebeka (Apponyi tér).

Általános iskolás korosztály legjobbjai, 1-2. évfolyam: 1. Ráfi Anna (Szent Erzsébet iskola), 2. Szabó Kristóf, 3. Fülöp László (mindketten Kiss Bálint iskola). 3-4. évfolyam: 1. Szabó Réka, 2. Rácz Boróka, 3. Szarka Edit (mindhárman Kiss Bálint). 5-6. évfolyam: 1. Sántha Bence (Koszta), 1. Szalay Róbert (Kiss Bálint), 2. Czanik Szilvia (Szent Erzsébet), 3. Grecsó Zsófia (Koszta). 7-8. évfolyam: 1. Sztanó Alexandra, 2. Tajnai Loretta, 3. Remzső Andrea (mindhárman Koszta).

A szervezők nevében köszönjük a versenyzők, a felkészítő tanárok, a zsűri és a rendezvény megvalósításában résztvevők munkáját.

Léhi Gábor
Szabadidős Sportklub
klubelnök

2009. január 30.

Fotókiállítás a Galéria Kávéházban

Dobóczky Zsolt, szegedi fotóművész önálló kiállítása a Galéria Kávéházban február 2-án, hétfőn 18 órakor nyílik meg.

Dobóczky Zsolt középiskolás korától, több mint 20 éve tagja a Szegedi Fotóklubnak. Egy évvel az alkotócsoporthoz való csatlakozása után már díjat is nyert, melyet az azóta eltelt évek során számos követett. A fotográfia területén belül leginkább a diaporáma a kedvenc műfaja, az ilyen témájú pályázatokon, fesztiválokon, szalonokon több alkalommal is kiválóan szerepelt. Előbb tagja, majd elnökségi tagja lett a Magyar Diaporáma és Multivízió egyesületnek. Jelentős díjakat tudhat magáénak, számtalan önálló és csoportos fotókiállításon szerepelt mind itthon, mind külföldön. Fotós tevékenysége kiterjedt több más egyéb mellett diaporáma-fesztivál szervezésére, könyvillusztrációkra, standfotók és plakátok készítésére. Alkotásai magángyűjteményekben is fellelhetőek. A tárlat március 2-ig tekinthető meg a kávéház emeletén a Szentesi Fotókör szervezésében.

2009. január 30.

Borászati sikerek

Arany, ezüst és bronz Temerinből

Január 17 került sor a borbírálatra, 24-én pedig a hivatalos eredményhirdetésre a már hagyományos, 12 éve megrendezett, nemzetközivé alakult temerini borversenyen. Az idei évben is képviseltette Szentes és Csongrád is magát a megmérettetésben, jó eredményekkel.

Összesen 533 bormintát vittek ki a borászok és termelők a szerbiai városba, köztük 238 fehéret, 200 vöröset, 48 rozét, 12 schillert és 35 csemege bort. A nemzetközi megmérettetésre érkeztek Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Romániából és Magyarországról is termelők, utóbbiak térségünkből, illetve a szekszárdi és a kunsági borvidékről. Szentest dr. Horváth György képviselte, kékfrankos schillere bronzérmet kapott. A csongrádi borok is jelesen szerepeltek, a Csongrádbor Kft. cabernet francja arany érmes lett, muskotály cuvéeje pedig ezüst érmes. Az Ungerbauer Pincészet borai is sikert arattak, fehérborai közül a muskotály cuvée arany érmes lett, míg a bokrosi Rubin Borház vörös cuvéjée-t aranyérmesnek, egyik roséját és kékfrankosát pedig ezüstérmesnek értékelte a szakmai zsűri, melyben csongrádi, hajósi, szekszárdi, bajai, kecskeméti szakértők foglaltak helyet. A zsűri elnöke idén Módos Péter volt, a bírálatokat tizenhárom öt fős bizottságban végezték el a tagok.

Mint azt Pálfi Györgytől, a Csongrádbor Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk 100 pontos rendszerben értékelték a bormintákat, 60 fölött bronz, 76 és 86 pont között ezüst, majd 94-ig arany, afölött pedig nagy aranyéremmel díjazták a borokat. Az említett fajtákon kívül kadarka, kövidinka, chardonnay is szerepelt a temerini versenyen, melyet a hagyományok szerint mindig Vince-nap környékén rendeznek meg.

Cseh-Lakos

2009. január 30.

Körtemuzsika a jó gyerekeknek

Nem mindennapi élményt nyújtó előadással örvendeztette meg hallgatóságát Birinyi József népzenész, zenepedagógus a Koszta József Múzeum meghívására. A magyar kultúra napján előadott műsorát több száz iskolás kísérte figyelemmel, akik nem csak jól szórakoztak, de tanulhattak is.

Birinyi József állandó zsűritag a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) minősítő hangversenyein, így többek között a helybeli Pengető Citerazenekar is köszönhet már neki arany minősítéseket, Arany Páva-díjakat.

2009. január 30.

Örömzene Just-módra

Megmutatkoznának városi rendezvényeken is

A zenekar tagjai: Kováts Kitti, Kováts Bianka, Labádi Krisztina, Weiner József, Samu Mihály, Fekete Zoltán

Amatőrök, de csak abban az értelemben, hogy nem a zenélésből élnek. Ez nem csupán a Just zenekarról mondható el, hanem tucatnyi szentesi együttesről. Az igényesebb dalok feldolgozásait új hangzással kiegészítő Just tagjai mögött például 10-15 éves zenei tapasztalat áll, néhányuknál zeneiskolai képzéssel.

2009. január 30.

Amiről a múzeum mesél

Óvodásoknak is tartanak foglalkozást a múzeumban

Új irányba nyitott a Koszta József Múzeum az elmúlt tanévben, felismerték, hogy egy kisvárosban a célközönséget az oktatási intézményekben kell keresni. Meg is lett az eredménye: az intézmény nemrég elnyerte a múzeumpedagógiai kezdeményezés nívódíját.

Bekapcsolódtak az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szépművészeti Múzeum közösen hirdetett múzeumpedagógiai programjába. Béres Mária igazgatónő és munkatársa, Csige Istvánné kidolgozták a sajátosan helyi "Iskolabarát múzeum - Múzeumbarát iskola" elnevezésű programot.

2009. január 30.

Vöröskeresztes pályázat és versenyek

A Magyar Vöröskereszt szentesi Területi Vezetősége az idei évben is megrendezi hagyományos versenyeit. A vöröskeresztes programok keretében április 3-án, pénteken fél 9-től Csecsemőgondozás és egészségnevelési versenyre kerül sor háromfős csapatok részvételével az Ady Endre utca 17. szám alatti Védőnői Tanácsadóban.

A következő rendezvény a megyei és területi Elsősegélynyújtó verseny, melyet április 22-én, szerdán 10 órától rendeznek meg, a megmérettetésre 5 fős csapatok jelentkezhetnek.

2009. január 30.

Fórum

Az önkormányzat és partnereinek együttműködésében készül az integrált városfejlesztési stratégia. A munka célja a városközpont rehabilitációja, a városkép javítása és az élhetőbb városi környezet kialakítása. Ebben a témában tartanak fórumot február 4-én, szerdán 10 órakor a városházán a kistanácskozó teremben. A fórumon a lakosság, a vállalkozók, a civil szervezetek javaslataira is számítanak a szakemberek.

Bővebb információt kaphatnak Szentes város honlapján keresztül:

www.szentes.hu, e-mail elérhetőség: ivs@szentes.hu

2009. január 30.

Lőrincz Márton emlékverseny

Romániában, Korondon rendezték meg január 24-én a Lőrincz Márton emlékversenyt, amelyen 18 egyesület 260 versenyzője vett részt. Szentest a Klauzál DSE versenyzői (6 fő) képviselték és az alábbi eredményeket érték el: 2. Gulyás László, 3. Garai-Szabó Imre, 5. Koncz Márk, 6. Sebesy Zekő, 6. Lucz Richárd, 7. Sebesy Csanád.

Edzők: Bődi Tamás, Ró-nyai Zoltán, Mazula Erik és Sebesy Attila.

A verseny után megkoszorúzták a Szentes által adományozott emléktáblát is.

2009. január 30.

Szénászki újra medencében

A Ferencváros elleni mérkőzésen már túl van, a Honvéd elleni összecsapásra pedig szombaton utazik a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Az elmúlt hétvégén a zöld- fehérek otthonában 16-5-ös vereséget szenvedett Vass Sándor együttese, így a Szentes maradt a tabella utolsó, tizenkettedik helyén. "Tanulságos mérkőzés volt" - legalább is Vass mester szerint mindenképpen.

2009. január 30.

Díjazták az utánpótlást

A megye legjobb utánpótlás korú úszóinak díjára a Szentes Városi Úszó Club ebben az évben két fiúversenyzőt jelölt. Pellei Kristóf és Vidovics Milán a környező városok kiválóságaival együtt Szegeden vették át január 17-én a megyei úszószövetség díszes serlegeit. A gyerekeket most edzőik mutatják be, egyúttal arról is kérdeztük őket, miért esett a választásuk éppen rájuk.

2009. január 30.

Sakkeredmény

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a NB II-es bajnokságban a Nádudvari SE csapatával játszott. A forduló eredménye 7-5. (Győztesek: Fábián N. Sándor, Sakic Lorand, Papp József, Sakic Simeon, Hajdú István, Nagy József, döntetlenek: Palásti Ferenc, Mészáros Imre). A Spartacus SK a tabella 6. helyén áll 36,5 ponttal.

A következő mérkőzés február 8-án, vasárnap lesz, amikor a Röszkei SE játékosaival ülnek asztalhoz a szentesi sakkozók.

2009. január 30.

Gyerekek sakkoztak

A Spartacus SK az elmúlt hétvégén rendezte meg a Locskay József sakk emlékversenyt a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A versenyre 19 gyermek nevezett.

Eredmények, I-III. kcs.:

1. Mélykúti Ferenc, 2. Lantos Alexandra (mindketten Koszta iskola), 3. Szabó Zsombor (Csongrád). III-IV. kcs.: 1. Szalaji Renáta (Petőfi iskola), 2. Horváth Ádám (Csongrád), 3. Baranyi Barnabás (Koszta iskola).

2009. január 30.

Füves cigit szívtak a suliban

Két fiatalkorú lány ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indított büntetőeljárást a szentesi rendőr kapitányság az elmúlt napokban. A lányok az egyik helyi középiskola területén gyújtottak rá a füves cigarettára, majd nem sokkal később egyikük rosszul lett. A jelenlegi jogszabályok szerint az a lány, aki csak elfogadta, és elszívta a cigit, két évig, aki kínálta a kábszert, akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Mivel a bűncselekmény oktatási intézmény területén történt, ez tovább rontja a lányok helyzetét. Az eset körülményeit, az elfogyasztott kábítószer mennyiségét szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség.

2009. január 30.

Pótfűtés

Barry és Will golfozás közben kénytelen folyton leállni, mert az előttük haladó két hölgy minden tóba és homokcsapdába beletalál, és csak araszolgatnak a pályán.
- Ez így katasztrófa. Megkérdezem, megelőzhetjük-e őket. - szól Barry.
El is indul a nők felé, de félúton megfordul, és vörös arccal érkezik vissza.
- Nem tehetem. Az egyik a feleségem, a másik a szeretőm. Inkább te menj oda.
Will elindul a nők fele, de ő is visszafordul félúton:
- A francba, erre mondják, hogy kicsi a világ...

2009. január 30.

Kis kukta

  • Paradicsomleves
  • Csokoládés fánk farsangra
2009. január 30.

Hétköznapi tüskék

A harmadosztályú bütyök-bajnokságban játszó Boka Szenior csapat focistái meganynyi vereség után - mit tesz a véletlen - győztek legutóbb. Most lázasan keresik ennek az okait, mivel agyilag eddig még nem voltak erre berendezkedve. Ezért nem is tudják mikor nyernek mérkőzést legközelebb.

Szakszervezetis sorolja a sztrájkelőkészítő összejövetelen: az igaz hogy éves viszonylatban csak tizenkét hónapot dolgozunk és ilyen logika szerint nem is járna a tizenharmadik havi fizetés. De ettől még jogos a követelésünk! A látszólagos ellentmondásnak mi sem egyszerűbb a megoldása: fel kell osztani tizenhárom hónapra minden esztendőt, ennyi!

2009. január 30.

Szívügy klub

A Szívügy Klub legközelebbi összejövetele február 4-én, szerdán 4 órakor lesz az ifjúsági házban, ahol megbeszélik a klub 2009. évi programjait, elsősorban a tervezett kirándulásokat.

2009. január 30.

Családi események

Született: Kókai Istvánnak és Arató Krisztinának István Tamás, Serfőző Balázsnak és Kókai Emőkének Csenge Emőke nevű gyermeke.

Elhunyt: Szabó Ferenc, Kátai-Pál Istvánné Ollai Margit, Lelkes Béla, Babarczi János, Takács Bálint.