2009. január 30.

Amiről a múzeum mesél

Óvodásoknak is tartanak foglalkozást a múzeumban

Új irányba nyitott a Koszta József Múzeum az elmúlt tanévben, felismerték, hogy egy kisvárosban a célközönséget az oktatási intézményekben kell keresni. Meg is lett az eredménye: az intézmény nemrég elnyerte a múzeumpedagógiai kezdeményezés nívódíját.

Bekapcsolódtak az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szépművészeti Múzeum közösen hirdetett múzeumpedagógiai programjába. Béres Mária igazgatónő és munkatársa, Csige Istvánné kidolgozták a sajátosan helyi "Iskolabarát múzeum - Múzeumbarát iskola" elnevezésű programot. Már 2007 őszén elkezdődtek a speciális órák, melyek a tananyag feldolgozását, jobb megértését tették szemléletesebbé alsósoknak környezetismeretből, felsősöknek honismeretből. S hosszan lehetne sorolni a széles skálán mozgó pályázatokat, manuális foglalkozásokat, célirányos tárlatvezetéseket. Két oktatási intézmény élen járt a múzeumlátogatásban: a Kiss Bálint és a Koszta-iskolák kiérdemelték az első ízben odaítélt Múzeumbarát iskola címet. Csigéné Erzsike beszámolt arról is, hogy most egy januárban beadandó uniós pályázattal dédelgetnek terveket.

A Damó gyermeknapon még jobbára játékos foglalkozásokat tartottak, a közelmúltban viszont a múzeum minden szakembere kitelepült a Koszta-iskolába. Az "Amiről a múzeum mesélt" című előadássorozat az iskola majdnem minden tanulóját megmozgatta, mintegy 500 gyerek hallgatta a régészeti, néprajzi és restaurátori előadásokat, illetve kipróbálhatták kézügyességüket.

A jövőről Csigéné elmondta: a 2008/2009-es tanév a múzeumpedagógiában a Koszta-évforduló jegyében telik, ehhez hirdettek többfordulós képzőművészeti pályázatot. A nívódíjért járó összegből terveznek elkészíteni egy szép kivitelű Koszta-albumot, azaz egy foglalkoztató füzetet. A múzeumi nevelőmunkát a hagyományostól teljesen eltérőnek tartja, mely komoly kihívást jelentett. A régi jó múzeumpedagógiai hagyományokra építve, ugyanakkor új utakon elindulva keresik az iskolákkal az együttműködést, fogalmazott a pedagógus.

A régen várt régészeti kiállítás és foglalkoztató újabb mérföldkő lehet a múzeumi nevelőmunkában. Nagyon szeretnék mihamarabb megnyitni a termeket, mondta az igazgatónő, melyek a megyeházi földszinti folyosón készülnek. A kiállításon úgynevezett történeti képekben mutatják be a vaskor végét, melyet az Alföldön a szarmaták jelentenek, valamint a népvándorlás korából (avarok) és az Árpád-korból származó régészeti leleteket. A felgyői hulladéklerakó ásatásból származó leletanyag látványos formában kerül bemutatásra, időutazás illúzióját kínáló enteriőrben: korabeli piacot és temetőrészletet is kialakítanak. A kiállítás előadások, tanórák helye is lehet.

D. J.