2009. január 30.

Örömzene Just-módra

Megmutatkoznának városi rendezvényeken is

A zenekar tagjai: Kováts Kitti, Kováts Bianka, Labádi Krisztina, Weiner József, Samu Mihály, Fekete Zoltán

Amatőrök, de csak abban az értelemben, hogy nem a zenélésből élnek. Ez nem csupán a Just zenekarról mondható el, hanem tucatnyi szentesi együttesről. Az igényesebb dalok feldolgozásait új hangzással kiegészítő Just tagjai mögött például 10-15 éves zenei tapasztalat áll, néhányuknál zeneiskolai képzéssel.

Első koncertjük 2006 júniusában volt, de már az év elejétől közösen próbáltak. Több együttesben is játszanak a Just zenészei, Fekete Zoltán például három zenekarban is érdekelt. A gitáros-énekesen kívül fellép még a formációban Kováts Kitti (ének, billentyű), Kováts Bianka (ének, szaxofon), Labádi Krisztina (fuvola, piccolo, furulya), Samu Mihály (dob), Weiner József (basszusgitár) illetve nagyobb fellépésekre kibővül a csapat további fúvósokkal, ütősökkel, (Pintér Bori szaxofonon, Rácz József trombitán, Török Bence harsonán, Horváth-Varga Zoltán ütőhangszereken), ekkor a Sweet Sound biztosítja a technikai hátteret. Legutóbbi fellépésükön nosztalgiából közéjük állt korábbi énekesük, a jelenleg külföldön dolgozó Kováts Judit is. Tanár, tanuló, sőt határőr is található a tagok között, 17 éves gimis éppúgy, mint harmincas.

Sajnos, nincs olyan nagy igény az élő zenére, hogy ne lehessen összeegyeztetni az átjárást a zenekarok között, magyarázzák a fiatalok. Azért az utóbbi egy évben megszaporodtak a fellépéseik. Egy ideig a Buffalo volt a törzshelyük, az utóbbi hetekben már az Arabellába kísért el őket szintén egyre növekvő törzsközönségük. A szentesi zenekarok éjszakáján is ott vannak, de budapesti fellépéseket is említenek: a Tavaszi Fesztiválon belül a Budapest Fringe-n is játszottak már, s nagyon büszkék, hogy az EFFOT-on - melyre több ezer zenekar jelentkezik - is zenélhettek, valamint rendszeres résztvevői a szegedi egyetem gólyatáborának. Azt mondják, nem akarnak beragadni Szentesen, de természetesen nem hagyják cserben lelkes helybeli közönségüket sem. Igyekeznek másfél-két havonta találkozni velük. Honlapjukon (just.uw.hu) minden történés figyelemmel követhető.

Arról is kérdeztük a fiatalokat, miért maradnak ismert számok előadásánál. Elárulják, bár lennének ötleteik saját szerzeményekre, első céljuk az volt, hogy öszszeszokjanak. S persze, a saját számoknak nagyon jónak is kell lenniük. Beváltak

a feldolgozások, melyeket nem kényszerből tanulnak be. Repertoárjuk Aretha Franklintől nagyjából a Kimnowak-ig terjed. Saját szájuk íze szerint hangszerelik újra az ismert, de nem kommersz dalokat, itt jön a képbe a hangszerek sokasága, a fúvósszekció.

Kevés figyelmet kapnak az amatőr zenekarok Szentesen, pedig jelentős a zenei élet a városban, tehetséges zenészekkel - így látják a Just tagjai. Eddig nem hívták őket városi nagyrendezvényekre, de megtiszteltetésnek vennék, hiszen szeretnék minél több szituációban megmutatni magukat.

Rendszeres résztvevői viszont azoknak a "zenészbáloknak", melyeken minden tavasszal és ősszel összejön 6-8 helybeli zenekar. Ekkor igazi örömzenélés folyik, dzsemeléssel, vicces feladatokkal, melyben legutóbb éppen a Just győzedelmeskedett.

Darók József