2009. január 30.

Papdi Antal (1936-2009)

Életének 73. évében elhunyt Papdi Antal arany diplomás tanító, tanár.

Elment közülünk egy kiváló ember; szerető férj, édesapa, nagyapa; egy megbecsült, jó kollega.

A sok gyermekes doma-széki család tagja az általános iskola befejezése után a szegedi Állami Tanítóképzőben végezte a középiskolát, tanulta a tanító mesterséget és szívta magába azt a hivatásszeretet, amelyet ez az iskola sugárzott. Érettségit, majd a kötelező gyakorló év után sikeres képesítő vizsgát tett, és mint okleveles tanító, a Szegedi Tanárképző Főiskolán matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott.

Tanári munkáját a derekegyházi iskolában kezdte, majd Csanyteleken folytatta. Szentesre 1963-ban költöztek feleségével, aki tanári, ő pedig igazgató helyettesi beosztást kapott - alig 27 évesen - a Köztársaság Téri Általános Iskolában (ma Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda). A tantestületben hamarosan elfogadtatta magát derűs, nyugodt, de határozott egyéniségével, hozzáértésével. Felkészültsége olyan volt, hogy képes volt átlátni az egészet, és abba illesztette saját részfeladatait. Tisztában volt vele, hogy egy iskola vezetése nem a hatalom gyakorlásáról szól. Szolgálat az, aminek a célja, hogy az intézmény biztosítsa a nyugodt felkészülés és a munkavégzés feltételeit a pedagógusoknak, és teremtse meg a lehető legtöbb feltételt a tanulóknak az emberré váláshoz. Az itt töltött több mint két évtized alatt nagy ügybuzgalommal az iskola tanárai és tanulói iránt érzett felelősséggel végezte vezetői munkáját, ezen belül hozzáértéssel tett eleget fő feladatának, az iskola gazdasági tevékenysége tervezésének és szervezésének.

1984-ben meghívást kapott, hogy vezető társként vegyen részt az akkor épülő új iskola; később Klauzál Gábor Általános Iskola megszervezésében, felszerelésében, indításában. A feladat iránti odaadással tőle megszokott precizitással látott neki ennek a munkának, és végezte ezt 12 tanéven keresztül egészen nyugdíjba vonulásáig. Még folyt az iskola építése, mikor július 1-jén átvette kinevezését. Energiáit nem kímélve dolgozott azért, hogy szeptember 1-jén megkezdődhessen az első tanév; hogy az intézményből iskola legyen, ahol a véletlenszerűen összekerült 410 tanuló jól érezheti magát. Segítette, hogy a 8 iskolából érkező 36 pedagógusból nevelőtestület legyen. Mint vezető, formailag időnként szembe kellett, hogy álljon kollegáival, de tartalmilag mindig köztük, velük együtt dolgozott.

Vallotta, hogy az a vezető nem lehet igazságos, aki nem emberséges. Ezért a lehetőségek határain belül minden segítséget megadott kollegáinak és tanítványainak.

Vezetői munkája mellett tanítani is nagyon szeretett. Óráira gondosan készült, és nevelt a logikus gondolkodásra.

Nyugdíjba vonulása után sem szakadt el az iskolától, szívesen jött be, ült le beszélgetni, meghallgatni az eredményeket, gondokat.

Közösségi ember volt, bizonyította az is, hogy haláláig szervezte, irányította a József Attila u. 4. sz. ház lakóközösségének munkáját.

Kollegái, akik együtt dolgoztak vele, tisztelettel gondolnak rá, és sok-sok tanítványaival együtt őrzik emlékét.

Oltyán Lajos
nyugalmazott címzetes igazgató és a Klauzál Gábor Általános Iskola nevelőtestülete