2009. január 30.

Uniós pénzek elosztása

Az akciótervek társadalmi egyeztetése Szentesen

A Szentesi Kistérség számára lezárult a helyi információs iroda koordinátorai által szervezett társadalmi egyeztető fórum-sorozat. A rendezvényeknek a városi könyvtár, a Művészetek háza, a Megyeháza és Konferencia központ, valamint a polgármesteri hivatal adott helyet.

Matkócsik Pál Ferenc és Barát Endre, a Szentes Kistérségi Új Magyarország információs pont koordinátorai az egyeztető fórumokon ismertették a tervezeteket. Gyűjtötték a kistérségi észrevételeket, kezdeményezték a véleményezéseket.

Az érdeklődők a hat konvergencia régióra vonatkozó (államreform, gazdaságfejlesztés, elektromos közigazgatás, környezetvédelem és energia, társadalmi megújulás, társadalmi infrastruktúrafejlesztés) és a Dél-alföldi Régió fejlesztési programjainak következő két év terveiről temati-kusan, az érintettek körére lebontva hallgathattak meg előadást. Az oktatási, szociális, egészségügyi, turisztikai, civil, gazdaságfejlesztési, közigazgatási és településfejlesztési pályázatokról elhangzott tájékoztatók, az akciótervek véleményezése, értelmezése sikeres helyi pályázatok kidolgozásának kezdete lehet.

2009-10-ben a Dél-Alföl-dön, hangsúlyosabbá válik a regionális gazdaságfejlesztés és a leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása.

Mint megtudtuk, a régió 2009-10-es akcióterve öszszesen 80 milliárd forintos keretből gazdálkodik majd. Ebből kilencmilliárd jut a leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex fejlesztésére. A gazdaságfejlesztés területén újdonságnak számít majd néhány nagy léptékű egyedi regionális beruházás, a telepfejlesztés, a klaszteresedés pályázati támogatása és a regionális forgótőkealap beindítása. A Dél-Alföld operatív programban, ahogy eddig, a jövőben is öt területre - gazdaság-, turizmus-, közlekedési és humáninfrastruktúra-, valamint térségfejlesztésre - lehet pályázni.

Az előző két év, 2007- 2008 tehát az első akcióterv eredménye, hogy a Dél-alföldi régióban, csaknem 100 milliárd forint volt a fejlesztési forrás. Húsz pályázati felhívást tettek közzé, a 2008-as év hátralévő részében még három kiírás jelenik meg a gazdaságfejlesztés és a turizmus területén.

A Szentesi Kistérségben jelenleg több pályázat elbírálás alatt van, már 25 kapott támogató határozatot. Szennyvízelvezetés fejlesztésére (KEOP) benyújtott pályázatok közül Szegvár, Derekegyház és Fábiánsebestyén nyert. Gazdaságfejlesztésre (GOP) 15 vállalkozás kaphat támogatást. Az eddig megítélt öszszeg: 1.667.531.918 Ft, ami az önrész hozzáadásával minimum 2.741.461.226 Ft fejlesztést jelent kistérségünkben.

A Dél-alföldi Regionális program mind az öt fejlesztési területén sikeresen pályáztak a Szentesi Kistérségből. A gazdaságfejlesztésre Szentes ipari parkja, közlekedési fejlesztésre a Vecseri foki leendő út, térségfejlesztésre Eperjes hivatali akadálymentesítése nyert pályázatot, ez utóbbi már meg is valósult. Az oktatási intézmények felújítására Fábiánsebestyén és Szentes pályázatai kerültek az első értékelésen túl. A második értékelési kör követelményeinek teljesítése a feltétele annak, hogy elkezdődhessen a megvalósításuk.

A jelzések és a gazdasági helyzet alapvető változásokat generálnak, ami a támogatási rendszer kiigazítását igénylik. Bajnai Gordon gazdasági miniszter már bejelentette, hogy komoly szándék van az adminisztrációs terhek csökkentésére a foglalkoztatás, az engedélyezés és a pályázatok területén. Konkrétan: a vállalkozásoknak jutó uniós források aránya 17 százalékról, 2009-2010-ben megközelítőleg 33 százalékra nő. A viszsza nem térítendő támogatásoknál jelentős lesz a támogatási arány változása (50- 70%), nagyobb az előleg (40%), és kedvezőbbek a feltételek. 2009-2010-ben 2 ezer milliárd forint értékben indul gazdaságélénkítő beruházás, 2300 exportőr kis- és közép vállalkozás direkt támogatása a cél.

A visszatérítendő támogatás egész rendszere épül ki a következő ciklusban a mikrohitel mellett (1-10 millió forint, 2-10 évre, alacsony kamatra) létrejön az Új Magyarország Kockázati Tőke (2009 tavaszától) 1-50 millió forint lesz a pályázható összeg. A GOP pályázatok átfutási ideje: 3-5 hét. Több pályázat előfinanszírozására alapokat képeznek, a régiónkban is kialakul egy visszatérítendő, állandó támogatási alap.

A gazdaságfejlesztésében aktívnak bizonyuló vállalkozások további segítséget kaphatnak. Az egy új munkavállaló felvételének megvalósítása 5 másik, megtartott dolgozó 10 százalékos, második évben 6 százalékos járulékcsökkenését indukálja. A források rendelkezésre állnak, a pályázati rendszer 100 ezer munkahely megvédéséhez járul hozzá és 20 ezer új létrehozását segíti.

A kedvezőtlenebbé vált gazdasági körülményeket figyelembe véve az NFÜ új, életbelépő rendelkezései érintik a korábbi pályázatok vállalásait is. A változások viszszamenő hatállyal kerülnek bevezetésre. Szerződésmódosítással biztosítható, hogy a nyertes pályázók, kedvezőbb feltételek mellett, biztosabban valósíthassák meg fejlesztéseiket.

A 2009-2010-es ciklus pályázatairól összefoglalóan elmondható, amit a fórumok résztvevői, az akcióterveket tanulmányozók megismertek, hogy az Új Magyarország Terv pályázatai és a Vidékfejlesztési Program együttes hatásaként bővülhet a foglalkoztatás az ipar, a mezőgazdaság, a turizmus és az építőipar támogatásával. Nőhet a foglalkoztatás, mert a pályázatok munkára ösztönöznek és segítik a képzést. A szerkezeti reformok segítségével csökkenhetnek az adóterhek, modernebbé válik az állam. Ami azonban kemény erőfeszítés, komoly elszántság, vállalkozói bátorság, kitartó munka nélkül nem megy. A támogatásokon nyerhető pénzekért is meg kell dolgozni. Vállalni kell a fegyelmezett, pontos, ellenőrizhető megvalósítási folyamatot és a fenntartási kötelezettséget.