2009. január 30.

Szentes a szellemi házigazda

A világ legnagyobb Budo karate versenye

Szirbik Imre polgármester és Kancho Hatsuo Royama tolmács segítségével

A szentesi szervezésű Össz Kyokushin Karate Világbajnokság első nemzetközi sajtótájékoztatóján, január 24-én több világszervezet vezetője megjelent a budapesti Stadion Hotelben, ezzel is jelezve, hogy szervezeteik harcosai elindulnak az októberi világversenyen. Bebizonyosodott, hogy valóban megindult az együttműködés a kyokushin karate másfél évtizede külön utakon járó ágai között, s a szervező Sensei Brezovai Sándor szavait idézve valóra válhat Sosai Matsutatsu Oyama álma.

A világbajnokságra már 20 különböző karate irányzat fogadta el a felkérést, s a szervezők reményei szerint több mint 500 harcos küzd majd meg egymással a különböző súlycsoportokban, hogy összemérjék erejüket és tudásukat, ráadásul most először nem Japánban teszik ezt meg.

Nagy előrelépés ez a Budo Karate életében, fogalmazott a Kyokushin-kan vezetője, Kancho Hatsuo Royama. - A kyokushin karate egy család, s ez a család Magyarországon egyesül újra első alkalommal. Még látszólag rengeteg idő van a világbajnokságig, mégis nagy előrelépés, hogy a világszervezetek közül már sokan jelezték indulási szándékukat - fogalmazott a Kancho, aki azt ígérte, hogy a megmérettetésen nem számít majd, hogy melyik harcos melyik szervezet vagy ország színeiben indul el, mert senkivel sem tesznek kivételt. Hatsuo Royama mester (9. dan) a harcosokat teljes erejű és tudású küzdelemre kérte, illetve a jelenlévő világszervezetek vezetőit a szervező, Sensei Brezovai Sándor (4.dan) munkájának elősegítésére.

A sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a vb szellemi házigazdájaként köszöntötte a megjelenteket. A polgármester elmondta, hogy sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit keres egy ilyen sportesemény megszervezésében egy harmincezer fős kis alföldi város, amelyről a világ egészen más összefüggésben szokott hallani.

- Tudnak termálvizéről, paprikájáról, a libamájról, de mostmár tudni fognak arról a karate útról is, amely Oyama útja, s amelyen Szentes több mint 25 évvel ezelőtt elindult Brezovai Sándoron keresztül. Egy konditeremből, egy pincéből, amelyben a karate elkötelezettjei egy olyan dojo-t alkottak meg, amely azóta már méltóbb helyre költözött. Szentes rendezett már gyermekversenyeket, diákolimpiát, felnőtt versenyt, Európa-bajnokságot és Európa-kupát is. Ma pedig ott tartunk, hogy a település méltó helyet tudott kivívni magának, elnyerte Magyarország számára a világbajnokság rendezési jogát. A város tudott úgy híd lenni, hogy önmagában infrastruktúrája kevés ahhoz, hogy megrendezzen egy ilyen versenyt, de szíve és tudása megvan hozzá. Budapesten azonban biztosítottak a feltételek, így hát legyen ez a verseny a hazáé, s Magyarországon belül a fővárosé - jelentette ki a polgármester.

Szirbik Imre megemlítette azt is, hogy majdnem teljesen megegyezik az októberi karate megmérettetés helyszínének a neve is azzal a sportlétesítménnyel, amelyben évekkel ezelőtt Szentesen Európa-bajnokságot rendeztek. Igaz azt nem a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, hanem az 1928-as olimpia egykori szentesi birkózó ezüstérmesről nevezték el. Majd arról beszélt, hogy a karatékák teljesítményükkel nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Szentes 13 éve a nemzet sportvárosa címet viseli. Végül pedig kapcsolódva a sajtótájékoztatón Sosai Matsutatsu Oyama életéről vetített rövidfilm utolsó képkockáihoz, amelyen egy szimbolikus láng jelent meg, arra kérte a világszervezetek vezetőit, hogy a verseny kezdete előtti napra tervezett szentesi találkozóra minden vezető hozzon magával egy fáklyát a Shinto-kapuhoz. Ezekből pedig lobbanjon fel az a közös láng, ami kifejezi, hogy a karate család újra egymásra talált.

A világbajnokság szervezésének jelenlegi állásáról is szó esett. Sensei Brezovai Sándor elmondta, hogy már az összes BUDO karatéhoz kapcsolódó szervezettel kapcsolatban állnak, 20 szervezet elfogadta a felkérést, ezek közül tizenkettő világválogatottat küld, nyolc pedig szövetségi szinten képviselteti magát a sporteseményen. Vannak olyanok is, akik egyelőre várakozó állásponton vannak, de az már biztos, hogy a Magyar Karate Szövetség full contact csapatán kívül - melybe súlycsoportonként a négy legjobb versenyző kvalifikálhatja magát - elindul egy 28 fős magyar kontingens is. Az Independent Team-be szervezetektől függetlenül kerülhetnek be a tagok, a felkészítés az orosházi Sensei Zsiga Zsolt feladata.

Körvonalazódtak a megmérettetés szabályai is, melyek azok az egységes szabályok lesznek, amelyeket még Sosai Matsutatsu Oyama alkotott meg. Kancho Hatsuo Royama ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy két dolgot mindenképp be kell tartaniuk a harcosoknak.

- Az egyik, hogy mivel a karate nagyrészt a tiszteletre épül és az ellenfél megbecsüléséről szól, így a küzdelmeknek meghajlással kell kezdődniük és zárulniuk. Ennek pedig az a lényege, hogy teljes testünkből tiszteljük meg az ellenfelet, tehát meg kell törni testünket előtte. A másik, hogy nem lehet megalázni a vesztes ellenfelet. A küzdelmekben résztvevők nem rázhatják például az öklüket a levegőben ünnepelve saját győzelmüket, ezért automatikusan kizárás jár. A BUDO szellemiségével összeegyeztethetetlenül nem küzdhet senki - hangsúlyozta a Kancho. Majd Hanshi Adámy István (8. dan) ismertette a megmérettetés már kialakult alapvető feltételeit, amit két szentesi karatéka, Lantos Lehel és Brezovai Botond (képünkön) demonstrált. Elmondták, hogy az összecsapásokat védőfelszerelés nélkül vívják a harcosok, akik kiütésig harcolnak full contact szabályrendszerben. A mérkőzéseken teljes erővel vihetők be az ütések és a rúgások, a test szinte minden pontja támadható az egyik fél kiütéses győzelméig, viszont van néhány tiltott technika.

A nemzetközi sajtótájékoztató szervezői a kivételes hangulatról is gondoskodtak. Fiatal, néhány éves karatésok fogadták a vendégeket, taiko dobosok hívták segítségül a rendezvény elején a japán karate versenyek hagyományai szerint a harci szellemeket, ezzel is megalapozva a kivételes világverseny első nemzetközi sajtótájékoztatójának hangulatát.

Cseh-Lakos