2009. január 9.

Házhoz vitt szeretet

A Zrínyi utcában lakó Rátkai Géza is örült az élelmiszercsomagnak.

A karácsony előtti napokban szállították házhoz a Szentes Városáért Civil Fórum aktivistái az összegyűjtött adományokat a rászorulóknak. Az akció keretében 150 darab, egyenként közel 5 ezer forint értékű élelmiszercsomagot juttattak célba.

Mára kiment a divatból, ezért szélesíteni szeretnénk az emberek tudatában a szolidaritás fogalmát, magyarázta Léhi Gábor. A Szabadidős Sportklub elnökét a csomagok kiszállításakor a Tóth József utcai helyiségükben december 22-én reggel bizakodó hangulatban találtuk, mivel a tervezettnél előrébb jártak. Tizenhatan készítették el a többek között csemegepaprikát, virslit és tartós élelmiszert tartalmazó csomagokat, s közel ennyi önkéntes vett részt a házhoz szállításukban. Persze, öszszességében több tucatnyian vannak, akiket bevonnak, köztük a sportolóik, fiatalok, akik így részesei lehetnek a karitatív munkának. Szeretetakció az idősek karácsonyáért címmel hirdette meg a Szabadidős SK első alkalommal a mozgalmat 1988-ban, melyhez '94-ben a civil fórum is társult, legutóbb már a huszadik zajlott. Kiveszik belőle a részüket a Kontavill, Hungerit és a városgazdálkodás szakszervezetei is.

Az ajándékosztás kifejezést nem használják, minthogy ők eljuttatják az összegyűjtött adományokat a szociálpolitikai osztály ajánlása alapján, s a kapott csomag minden esetben meglepetés. Léhi Gábor még azt is megemlítette: minden évben 40-50 gyereket visznek fel karácsony előtt a fővárosba, a Vasas sportcsarnokba arra a rendezvényre, melyen a Magyar Technikai és Tömegsport Klubok Országos Szövetsége 3 ezer gyereket lát vendégül. A Szabadidős SK elnöke azt szeretné, ha a különböző helybeli szervezetek összehangolnák segítő munkájukat.

Külterületre is végeznek kiszállítást, az akcióban szinte a kezdetektől tevékenykedő Szatmáriné Mariann társaságában a Családsegítő Központ tanyagondnoki szolgálatának terepjárójával mi is eljutottunk Kajánúj-faluba. 2005 óta vesznek részt a tevékenységben, mióta birtokukban van a jármű, magyarázta Brnya Endre, a családsegítők munkatársa. Más világba csöppenünk ezen az elszigeteltnek tűnő településen. Ezt tapasztaljuk id. Fazekas Sándorné kicsit mesebeli, szűk folyosós, sokfüggönyös házában is, akihez első utunk vezet. Itt együtt él több generáció, összesen nyolcan. Minden évben kapnak csomagot, szükség is van rá, mondja az asszony, aki az Árpád TSZ-től vonult nyugdíjba. A gyerekek Szentesre járnak iskolába, jó lenne beköltözni a városba, hiszen elég rossz a buszközlekedés. Ám nincs rá pénzük, vallja be Fazekasné.

Horváth Lászlónéék szintén nyolcan élnek együtt az egykori pankotai szolgálati lakások egyikében. A szép csomag megkönnyíti a karácsonyt, mondja a rokkantnyugdíjas asszony. Nehéz náluk az élet, orvoshoz is a városba kell menniük, de mégis szeretnek itt élni, mert nyugodt, csendes a környék.

Visszatérve Szentesre a Zrínyi utcába kanyarodunk, ahol Rátkai Géza veszi át a csomagot. Korábban anyja kapta az adományt, míg élt, idén először a férfi is kapott. Mint mondja, 35 éves munkaviszony után 42 ezer forint a nyugdíja, ezért is örül a karácsonyi élelmiszerajándéknak. Néhány házzal arrébb Nagy Zsolthoz is becsengetnek. A mozgáskorlátozottak egyesületéből hatan kaptak csomagot, így a fiatalember is. Ő szintén végez segítő munkát a csoportjukban.

Kép és szöveg:
Darók József