2009. január 9.

Életbölcseletek a szalag mellé

Juhász Aranka és Szesztrienka Mariann a szalagavatón

A feltűzött szalag mellé a későbbi életükben jól hasznosítható tanácsokat is kaptak a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola végzős diákjai a szalagavató ünnepségen.

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban december 19-én az intézmény profiljának megfelelően zöldövezetben köszöntötték a mezőgazdasági iskolából 2009-ben ballagó tanulókat. Szalagtűzés közben a három végzős osztály (12. A, 14. V. 12. B/D) minden egyes diákjának névre szóló bölcselet is járt, egy-egy idézet formájában. "Fény vagy te is, lebegj, égess. Hinned kell, hogy a világ tőled is ékes!", vagy "Nem kívánom senkitől, hogy csodás dolgot tegyen, de elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!" - hangzott a megfontolandó intelmek és életfilozófiák között. Az összesen 64 végzős nevében Kacziba Zsuzsanna, Szegedi Renáta és Csongrádi Nándor vett búcsút iskolájuktól.

A keringőt Szemerédi Endre koreográfiájára lejtették a diákok. A 12. A-ba járó Juhász Aranka és Szesztrienka Mariann külső szemlélőként csodálták társaik táncát. A lányok a 36 fős érettségizős osztályban tanulnak. A szakmához még két évet kell az intézményben töltenie Mariannak, aki virágkötészetet szeretne tanulni. Azt mondja, ezért is jött a Barthába, tetszik neki ez a szakma, s talán még utána is képezni fogja magát. Aranka főiskolát tűzött ki célként maga elé, Gödöllőn vagy Kecskeméten folytatná tanulmányait. Természetesen a kertészettel kapcsolatosan, mert mint halljuk tőle, szülei is ezzel foglalkoznak. Az iskolában ők is tanulnak szakmai és gyakorlati tárgyakat. A szalagot büszkén viselni fogják, jelentik ki a kollégista lányok. Az emlékek felidézésében segített az a vetítés, melyet iskolai életképekből állítottak össze, ezt a lányok már a western - jelmezes, osztálytáncra készülő társaikkal nézték végig. A bések pedig tangót, balettet is vegyítettek, sőt humoros produkciójukban pom-pom lányok (és fiúk) is feltűntek. S hogy igazán vidám véget érjen a tánc, a fináléra tanáraikat és társaikat is maguk közé hívták. Lászlóné Varga Zsuzsanna igazgató úgy fogalmazott: mérföldkő az iskola életében a szalagavató, a diákok a véghajrához érkeztek. - Mi mindent megadtunk nekik, mondta. Az pedig, hogy a legnagyobb létszámú érettségizős osztály együtt maradt, nem hullott szét, szintén azt jelzi: a nevelők megtettek mindent.

D. J.