2009. január 9.

Kilábalás az adósságból

A megye támogatást ígér a kórháznak

Dr. Várkonyi Katalin és Weisz Péter a sajtótájékoztatón

A Dr. Bugyi István Kórház nem szorul többé önkormányzati biztos szolgálataira. Ha a Csongrád megyei közgyűlés megtesz két olyan lépést, melyet már jelzett, hogy meg kíván tenni, előbb-utóbb elfogy a szentesi kórház adósságállománya - mindezt sajtótájékoztatón jelentették be az intézményben december végén.

Weisz Péter 2007 májusában került önkormányzati biztosként a kórházba, egy időben az újonnan kinevezett főigazgatóval, Várkonyi Katalinnal. Az előző vezető által év végére felvázolt közel egymilliárdos szállítóállítmány és félmilliárd lejárt hitelállomány várta őket, a havi átlagos fedezethiány pedig meghaladta a 31 millió forintot, hangzott Weisz tájékoztatójában. Az így átvett kórházat 2007 végére sikerült konszolidált állapotba juttatni, tehát nem növekedett egymilliárdra a szállítóállomány, sőt 770 millióval zártak. A lejárt állomány pedig az induló, májusi 340 millióhoz képest 250 millióra esett vissza, míg a havi fedezethiányt szinte sikerült megszüntetni, összegezte a leköszönő önkormányzati biztos a beszámolójában. Azt is kifejtette: a kormánytól nemrég kapott 107 millió forint számarányában nem megfelelő ahhoz képest, milyen súlyponti kiemelt feladatokat lát el a kórház. Ráadásul, mint mondta, az utolsó napokig úgy kellett dolgozniuk, hogy nem is számíthattak állami finanszírozásra. Kigazdálkodták az inflációt, energia-áremelést, 2008-ban 8 százalékkal kisebb volt a kórház költségfelhasználása, mint egy évvel korábban. 2009-ben, számításaik szerint az eddigi intézkedéseik hatására minimum 10 millió forintos megtakarítás látszik. A megyei közgyűlés lépései pedig szerinte azt eredményeznék, hogy megszűnne a teljes lejárt szállítóállomány a kórházban.

Ezt fejtette ki Halmai László, a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke. Nagy dolognak nevezte, hogy az önkormányzati biztosnak és a menedzsmentnek sikerült elérnie: nincs már messze, hogy egy hónapban nagyobb legyen a bevétel, mint a kiadás. Két intézkedés kell még: ha a megye az eddig adott hiteleket támogatásként adja, valamint a 2009-es költségvetésében szereplő 150 millió forintos támogatását megkapja a kórház. Ezekkel végérvényesen konszolidálhatnák a lejárt szállítóállományt, mondta a fideszes politikus, majd megköszönte az önkormányzati biztos tevékenységét.

Várkonyi Katalin főigazgató a kórház dolgozóinak is köszönetet mondott, akik a vezetőséggel együtt küzdöttek az intézmény megmaradásáért. Hangsúlyozta: áldozatkész munkát igényelt tőlük a kényszerű létszámleépítés, s az egyre nehezebb beteganyaggal, s egyre kevesebb megbecsültséggel is rendkívül sokat tettek azért, hogy ez a kórház eljusson idáig.

D. J.