2009. január 9.

Mi legyen a fazékban?

Nagy vitát váltott ki a gyermekélelmezésről szóló előterjesztés az önkormányzat decemberi ülésén. Annál is inkább, mivel korábban egyszer már megjárta a testület asztalát. Szűcs Lajos alpolgármester elmondta, ki kellett dolgozni egy olyan tervet, amelyben kimutatták, milyen mennyiségű és minőségű étel kerüljön az étkezők elé.

Hozzászólásában kitért arra, hogy az új konyha elkészültét követően megjelenik majd az a változatosabb étrend, amit ma igényelnek a gyerekek. Az előterjesztésből kitűnik: sok esetben a főzelékre nem tartottak igényt. Az előírások szerint - a változatos étrend, a vitaminok alkalmazásával - egy héten kétszer kellene különböző főzelékeket adni az étkezőknek. De gyakran szükségszerűen csak egyszer kaptak az ételféleségből. Felmerült olyan rakott ételek kínálata is, melyek elkészítése csak a Központi Gyermekélelmezési Konyha felújítása után lehetséges.

Kálmán János arra a kérdésre kereste a választ, hogy létezik-e olyan kimutatás, miszerint az elkészített ételből mennyit nem fogyasztanak el, mennyi megy moslékba. Dohányné Jelenfi Ilona konyhavezető válaszában kijelentette: arra vonatkozóan, hogy mennyi étel megy veszendőbe, nem készült felmérés. Elmondta: a konyha szakácsai továbbképzéseken vesznek részt, próbálják elsajátítani az új konyhatechnológiai lehetőségeket.

Dr. Rébeli Sz. Tamás 10 százalékos emelést javasolt annak érdekében, hogy sokkal jobb legyen az ételek minősége.

- Indítványom beadásánál az a szándék vezérelt, hogy minél jobb, ehetőbb ételt kapjanak a gyerekek - mondta a képviselő. - Ez függ az étel elkészítésétől, a konyha műszaki állapotától, és az előállítók szemléletétől, képzettségétől. Meggyőződésem, hogy nem a gyerekeken kell spórolni, hiszen közülük sokan naponta egyszer esznek úgymond normális ételt.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta örömmel konstatálta, hogy hamarosan elkészül a konyha. Hozzátette: az új konyhatechnológiai eljárásnak köszönhetően változatosabb étel kerülhet a gyerekek asztalára. Mint mondta, az étkezésben nagyon fontos a változatos étrend. A főzelék kiváltható párolt zöldségekkel, ám a gyerekek véleményét is meg kell hallgatni ez ügyben.

Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselőaszszonnyal az óvónői tapasztalat is mondatta, miszerint sem a minőséggel sem a mennyiséggel nincs probléma az óvodákban. Megjegyezte, a konyha 4 ezer emberre főz, ilyen mennyiség mellett nem lehet úgy főzni, hogy az mindenkinek megfelelő legyen minden nap. Kozák János kijelentette: a polgári oldal nem az árát akarja emelni 10 százalékkal a közétkeztetésnek, hanem a normáját, hogy a konyha többet tudjon ráfordítani. Szirbik Imre polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a normaemelés és a térítési díj emelése egy és ugyanaz. A gyermekélelmezés költsége két módon finanszírozódik: ami ténylegesen a tányérba kerül, a nyersanyag norma, azt a szülő fizeti. Az, amivel megfőzik, az energia, a szakács munkabére, a mosogatás, és egyéb más dolog, ami hozzátartozik, azt az önkormányzat fizeti. A normaemelés egyben térítési díjemelést is jelent. Kozák János erre kijelentette: ez esetben visszavonják dr. Rébeli Tamás indítványát.

Móra József hozzászólásában így fogalmazott: a gyerekkel otthon a családban el kellene fogadtatni, hogy nem húst hússal eszünk. Vannak más olyan táplálékok is, amelyek egy fejlődő szervezet számára fontosak. Kapjanak nagyobb adagokat. Ez ellen viszont dr. Bácskainé tiltakozott, mondván így is sok gyerek túlsúlyos. Javasolta, a jövőben végezzenek felmérést ez irányban. Cél az, hogy minőségi étkeztetés legyen.

A képviselő-testület minősített többséggel az A változat mellett tette le voksát, miszerint január 1-jétől fizetendő térítési díj bölcsődéseknek és óvodásoknak 360 forint, általános iskolásoknak 385 forint. Általános iskolai kollégistáknak 737 forint, amely tartalmazza a reggelit és a vacsorát. A középiskolás koleszosok 665 forintot fizetnek naponta a reggeliért, az ebédért és a vacsoráért. Az árak az áfát tartalmazzák.

A Családok Átmeneti Otthonában a felnőttek 180, míg a gyermekek 90 forintot fizetnek január 1-jétől naponta. A Hajléktalanok Átmeneti Szállásán 488 Ft/nap a térítési díj.

(lovas)