2009. január 9.

Indulhat a mentés

Már belakták a bázist, kiválóan érzik magukat

Január 5-én Szentes határában átadták az ország hetedik, egyben legmodernebb légimentő-bázist, ezzel a dél-alföldi régió, azaz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részének légi-mentéses ellátása is megoldottá vált. Ahogyan azt az átadáskor dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter hangsúlyozta, a szentesi bázis működésével a korábbi 60 százalékról 85 százalékra nőtt az ország lefedettsége a légimentés szempontjából.

Az ünnepségen jelen volt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is, valamint Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója, aki lapunknak elmondta: Osztrák minta alapján készült el a bázis, a terveket adaptálták a megtervezéskor, a helyiségeket kisebbre vették, mivel költséghaté-konyak és takarékosak akartak lenni. Fontos szempont volt, hogy minden funkciót tudjon teljesíteni a bázis, ami egy helikopter és egy egészségügyi szolgáltatás mindennapi működéséhez szükséges.

- A pihenőszobák és raktárak mérete kisebb lett, a helikopter hangártárolása szempontjából voltak megkötések, a szentesi hangár kellő méretű ahhoz, hogy karbantartási munkát is tudjunk végezni. Ezen túl rendelkezik a bázis fénytechnikával, saját kerozinkúttal, tehát rossz látási viszonyok között, sötétben is fel tud szállni a helikopter - ismertette a különbségeket Túri.

Túri Péter hozzátette: - Az egészségügyi, műszaki raktárban pedig minden olyan eszközt tárolni tudnak, ami a napi működéshez szükséges. Az egység szakmai kompetenciája pedig a legmagasabb Magyarországon a sürgősségi-mentő ellátás tekintetében. Orvosaink között van baleseti sebész, aneszteziológus, intenzív terapeuta, illetve sürgősségi orvos, mentőorvos képesítéssel rendelkező és mindannyian gyakorlattal bírnak. Az ápolók valamennyien mentőtisztek, ez azt jelenti, hogy önálló egészségügyi tevékenység végzésére is jogosultak, bár ápolói beosztásban vannak. Ők úgy gondolták, hogy érdemes nálunk mentőtisztként főiskolát végzett egészségügyi szakemberként dolgozni.

A személyzet a légimentő-bázis vezetőjének, Józsa Józsefnek (képünkön) a tájékoztatása szerint kiválóan érezi magát, mindenkinek tetszik az épület, melyet már teljesen belaktak a szakemberek, a berendezkedéssel és elhelyezkedéssel kapcsolatos kisebb problémák is megoldódtak, és időre sikerült a szolgálati beosztást is elkészíteni. December 27-én, 15 óra 35 perckor költözött át az egység Szolnokról Szentesre, ekkor szállt le a város mellett a helikopter és 28-án reggel már innen adták az ügyeletet. Józsa József már december eleje óta többnyire itt voltam, légibázis-vezetőként figyelemmel kísérte az építkezést, illetve a műszaki átadás-átvétel alatt, december elejétől már takarított kollégáival együtt. Az egység tagjai már Szolnokon is tevékenykedtek, közülük a pilóták már rutinosak volt, de többen ott tanulták meg hogyan kell például be- és kiszállni a helikopterbe. Józsa József egyébként Kecskeméten lakik és amellett, hogy vezeti a bázist, mentő szakápoló kivonulóként is dolgozik, az átadási ünnepség ideje alatt is szolgálatban volt. A mentőszolgálatnál közel 30, a repülésben pedig 16 éve látja el feladatát, régen Budapesten, Ferihegyen szolgált.

A helikopter a jövőben mindig a szentesi bázisról fog felszállni, de azt, hogy a beteget melyik fogadó intézménybe szállítja, azt az adott kórház szakmai kompetenciája dönti el, illetve a távolság. Tehát az ellátás az adott szituációhoz és távolsághoz mérten például a szegedi, a kecskeméti vagy a szentesi kórházban történik meg. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: működik már a kórházi leszállóhely is, igaz csak egy ideiglenes jellegű megoldással, egy járdát alakítottak ki, hogy a hordágyat a leszállás után az ambulanciához lehessen tolni. A végleges kialakítás azonban csak a sürgősségi betegellátásra vonatkozó pályázat kapcsán születhet meg, melynek elbírálása folyamatban van. Ha sikeres lesz, akkor kialakítják például a leszállóhely világítását, így éjszakai leszállásra is alkalmassá válik a hely.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szerint az egészségüggyel kapcsolatban a következő szükséges lépés nemcsak a kórházi leszállópálya megépítése - hiszen az jelenlegi is adott - , hanem a műtéti blokk megépítése, mert azon lesz a végleges helioport, és ezt biztosítja az intézmény további kiemelt kórház szintű fejlesztését is. Ehhez azonban ugyanúgy, ahogyan a bázis megépítésében, szintén az ország, a megye és Szentes összefogására lesz szükség. Az biztos, hogy a város mindent megtesz azért, hogy ez az álom valóra váljon - jelentette ki a polgármester.

Cseh-Lakos