2008. november 14.

Nyílt nap a szentesi reptéren

Zsúfolt napjuk volt a szentesi sportrepülőknek október 18-án. A délelőtti motoros, vitorlázó és motoros-vitorlázó hatósági vizsgázatást követően a helyi középiskolák diákjait fogadták. A több éve rendszeresen megrendezett, immár hagyományosnak nevezhető rendezvényről Tar János, a repülőklub titkára a következőképp nyilatkozott:

- A Csongrád Megyei Önkormányzat pályázati felhívásán nyertük el az idei nyílt nap fedezetéül szolgáló öszszeget. Eredetileg szeptember 6-ára terveztük a nyílt napot, azonban az időjárás és a klubtagok más irányú elfoglaltsága miatt ez elmaradt. Aztán október közepén beköszöntött a "vénasszonyok nyara" és mi rögtön nekifogtunk a szervezésnek.

A diákokat a hangárépületnél fogadták a szentesi repülősök, majd a klub és a hangár rövid bemutatását követően együtt kisétáltak a startra. Itt a pilóták előadásaiból megismerkedhettek a klub kiképzésre használt magyar gyártású R-26 Góbé típusú vitorlázógépével. Ezután a szülői engedéllyel rendelkező diákok kipróbálhatták a vitorlázó és a motoros-vitorlázó repülést.

Tar János elmondta, hogy a repülőklub minden év januárban indít kezdő vitorlázórepülő tanfolyamot, ahova főként a 15 évüket betöltött fiatalokat várják. A nyílt napot elsősorban toborzási céllal rendezik. A repülőklub taglétszáma folyamatosan nő, a gépparkot az anyagi lehetőségeik függvényében bővítik.

- Egyik klubtársunk idén tavasszal vett egy vitorlázógépet, - mondta a titkár - amivel hangárunk elérte befogadóképességének felső határát, így jövőre egy új hangár építésébe fogunk.

Nógrádi József