2008. november 14.

Kis kukta

Sült libacomb párolt káposztával

Hozzávalók 5 személyre: 6 db libacomb, só, bors, 1 tubus mustár, kb. 3-4 dl olaj, 2 vöröshagyma karikára vágva, 2-3 erőleveskocka. Párolt káposzta: 1 fej káposzta, olaj, cukor, só, bors.

Elkészítés: Megmossuk és besózzuk a libacombokat, majd egy műanyag tálba tesszük és lefóliázzuk. Legalább 5 órát állni hagyjuk a húst (a hűtőben), majd egyenként megkenjük mustáros - olajos - hagymás páccal, majd jól megborsozzuk és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap kuktába tesszük a libacombokat, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Két-három erőleveskockát is a vízbe tehetünk, hogy a húsnak még jobb íze legyen, majd forrástól számított egy órán át takaréklángon főzzük. Ellenőrizzük a húst, aminek majdnem puhának kell lennie! A levet félreteszszük, a combokat pedig sütőpapírral bélelt tepsibe teszszük. Picit megsózzuk, major-annával megszórjuk és a kifőtt zsíros lével alaposan meglocsoljuk. A tepsit 1,5 órára a sütőbe toljuk. 200 fokon 1 órán át sütjük. Minden 15. percben a zsíros lével meglocsoljuk a combokat, hogy jó ropogósak legyenek, de alájuk is legalább 2 cm vastagon öntsünk, nehogy kiszáradjanak.

Párolt káposzta elkészítése: Megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk, jól besózzuk, majd 10 percet állni hagyjuk. Ezalatt néhány kanál olajon 2-3 evőkanál cukrot karamelli-zálunk, majd amikor a cukor már teljesen felolvadt, óvatosan ráteszszük a kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, sózzuk és addig pirítjuk, amíg zsemleszínű lesz, majd forrón, libasülttel és krumplival tálaljuk.