2008. november 14.

Maximus szentesi követői

Fedett pályás versenyre készülnek

A Kinizsi pálya Dózsa-ház felöli részén, a novemberi napsütésben, szorgalmas tizenévesek futnak, ugranak és különböző dobásformákat gyakorolnak. Más-fél éve, hogy létrejött a városban A Maximus Közhasznú Egyesület, az atléták utánpótlás-nevelésére. Benkő István elnök hangsúlyozza a beszélgetésünkkor: jó atlétákat szeretnének nevelni az általános és középiskolákból érkezett fiatalokból. Huszonheten alapították meg az egyesületet és azóta szorgalmasan dolgoznak.

Az atlétikának nem sok gazdája volt eddig Szentesen, ha az iskolákat nem számítjuk. Hiánypótló amit tesznek, talán ezért is jelentkeznek egyre többen a szakosztályba. Edzenek és már néhány versenyen is bemutatkoztak, így a Csongrád Megyei Atlétikai Bajnokságon már kétszer szerepeltek és sikeresen. Tizenöt bajnoki érmet szereztek, de az országos serdülők bajnokságán még dobogóra is állhattak. A diszkoszvetők, súlylökők, a futószámok versenyzői szépen hozták a formájukat.

Két kiváló és lelkes edző segíti a fiatalokat: Merze Sándor szakosztályvezető és edző, Benkő Márta edző, aki a diszkoszvetőkkel és a súlylökőkkel foglalkozik Benkő István reméli, hogy számtalan bajnok lesz, a most a pályán edző fiatalok között és szeretné, ha az országos 45-dik helyről előre lépne a szakosztály.

Merza Sándor edző szerint a heti ötszöri edzés elegendő. Ő a futókkal, ugrókkal foglalkozik, megítélése szerint szorgalmasak a fiatalok. Az ugrók közül kiemelkedik Almási Gyula, a futóknál Gyovai Boglárka, Szemerédi Márta, a dobók közül Pap Anita. Szeretnének országos versenyeken is egyre többször indulni.

Gyovai Boglárka 200 és 400 méteren fut a legjobban és reméli, hogy a negyedik hely után, akár a bajnoki címet is eléri. Már édesanyja is atléta volt, innen a sportág szeretete. A Horváth Mihály Gimnáziumban végzős, ezért kicsit nehezebb most edzésre járni. Ha tovább tanul, ott is szeretné folytatni az atletizálást.

Almási Gyula még Orosházán kezdte az atlétikai szereplést és lassan tíz éve gyakorolja a távol- és a hármas-ugrást. A Horváth Mihály Gimnázium 11-D-s tanulója. Nagyon jól érzi magát az egyesületben. Szeretné, ha megmutathatná a tudását a budapesti, fedett pályás, országos versenyen.

Kruzslicz Pál