2008. november 14.

Számoljunk szorobánnal!

A szorobán a számtani műveletek elvégzésére használt számolótábla. Több mint 450 éves múltra tekint vissza, s ma a számítógépes világban is használják, mert egyszerűen és gyorsan lehet vele fejben számolni. A Kiss Bálint Református Általános Iskolában megmutatták, mindezt hogyan.

Az Első Szorobán Alapítvány elnöke, Vajda József és felesége Bárdi Magdolna szívesen mennek el bemutatót tartani az iskolákba. November első hetében Szentesen jártak, és a református iskola tanítóinak mutatták be a japán eredetű számolóeszköz használatát. A vendégek a harmadikosoknak órát is tartottak, így a gyerekek is megismerkedhettek a fagolyós eszközzel. Keretbe foglalt tengelyeken helyezkednek el a golyók, melyek a számokat, elmozdulásuk a műveletet ábrázolja. A szorobánnal mind a négy alapművelet (összeadás, kivonás, szorzás és osztás) elvégezhető, így az alsó tagozatos gyerekek a műveleteket akár ezzel az eszközzel is elsajátíthatják.

Bárdi Magdolna szerint - aki Kiszomboron tanítónő - már az első osztályban lehet használni a szorobánt, annak a kisgyereknek, aki az 5-ös számkörben már jól mozog, lehet tanítani így a számolást. Jól lehet alkalmazni a részképesség-zavaros gyereknél, sőt vannak tapasztalatok az enyhén fogyatékos gyerekek tanításáról is. A szorobán jól fejleszti a logikát, fejleszti a számolási készséget, a képi memóriát és a koncentrációt. A tanítónő azt mondja, a szorobán használata még nem jelenti a többi módszer elvetését. Osztályában gyakran számolnak hagyományos módon, szorobánnal pedig ellenőrzik az eredményt. Az eszköz egy jó mankó a fejszámoláshoz, így felsőben már sokszor nem is kell a kézbe, mert "fejben" van.

A legjobbaknak bajnokságokat is rendeznek, ahol megadott idő alatt kell kiszámolni a matematikai műveleteket. A szintek nehézsége függ az életkortól és attól, hogy mióta számol szoro-bánnal a versenyző. Már a 8. szinthez is többévi kitartó gyakorlás szükséges. Vajda József szerint viszont megéri a fáradozás, mert az így szerzett rutint felnőttként is lehet hasznosítani.