2008. november 14.

Tíz év táncokban

Tíz év-tíz tánc, ezt a címet viselte a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jubileumi gálaműsora az Európai Ifjúsági Hét keretében. A városunkban elsőként alapított művészeti iskola tánc tanszakain tanuló növendékek 34 műsorszámban mutatták meg az elmúlt 10 év eredményét.

Szirbik Imre polgármester köszöntőjében feltette, majd meg is válaszolta a kérdést: amikor ma minden bankokról, válságról szól, és a hűvös ész irányítja a világot, mi a szerepe a művészetoktatásnak? Szerinte ez a legfontosabb, azért, hogy megőrizze a lángot, a szépre törekvést. A városnak erre az iskolára szüksége volt, van és lesz, jelentette ki a polgármester. Beszéde végén megköszönte Keller Jánosné-nak az elmúlt 10 évet. Az iskola vezetője 1999-ben hitvallásból, a gyermekekért folytatott alkotótevékenységre építve alapította meg a Jövőnkért alapfokú művészei iskolát városunkban és több településen. Ezt már Keller Ritától hallhattuk, az intézmény egyik táncpedagógusától. Kitért arra is, hogy 2007-ben a Jövőnkért kiérdemelte a kiválóra minősített művészetoktatási intézmény címet. A táncoktatók hitvallását, gondolatait a művészetről az első produkciók előtt megosztották a közönséggel. Keller Nóra moderntánc pedagógus úgy fogalmazott: "Gyerekekkel foglalkozni nagy adomány, szeretném, ha számukra át tudnám adni mindazt, amit tudok, hogy személyiségük, testük kinyíljon, és életüket bearanyozza a tánc szeretete."
Vass Sándor Gergely koreográfus-táncpedagógus gon-dolatainak egy jellemző részlete: "Hiszem, hogy a művészetre mindig is szükség lesz, és a ma rohanó emberének életében is helyet kaphat valódi érték, ami pénzre nem, vagy csak ritkán váltható."

Bagi Ferenc néptánc pedagógus célja a növendékeivel: "Értékek őrzői, tisztelői legyenek, hogy nemzedékről nemzedékre megmaradjon néptánc örökségünk, tisztelettel és alázattal meríthessenek a tiszta forrásból."

A zsúfolásig megtelt a városi sportcsarnok sötétbe borult, csak a "színpad" közepét világította meg reflektor. Ebben a rivaldafényben egyedül a mozdulatokra koncentrálhattak az ifjú szereplők, az önkifejezés gyümölcsét pedig a sejtelmes széksorokból feltörő taps hangjára arathatták le. Az egészen kicsiktől, a balett mozdulatokkal csak szeptember óta ismerkedőktől a mára a tanárok alkotótársaivá vált húszéves fellépőkig varázsolta el a nézőket a Jövőnkért iskolától már megszokott nagyszabású, többórás, látványos show.

D. J.