2008. november 14.

Évtizedek óta a betegekért

A belgyógyászat komplex szakterület

Szentes Városért Emlékérmet vehetett át az október 23-i ünnepi megemlékezésen dr. Mészáros Antal főorvos az elmúlt évtizedekben végzett kiemelkedő szakmai munkájáért, lelkiismeretes gyógyító tevékenységéért. A belgyógyász 36 éve dolgozik a Dr. Bugyi István Kórházban, a betegek körében köztiszteletnek örvend, munkáját szívvel-lélekkel végzi - hangzott el az elismerés átadásakor.

Dr. Mészáros Antal Szegváron született 1948-ban, de már gimnáziumi tanulmányai is Szenteshez kötötték. Középiskolai és egyetemi évei alatt is kiváló tanárok, meghatározó személyiségek oktatták, olyan kollégák vették körül, akikre felnézhetett. Ezek az emberek nemcsak szakmailag, hanem emberileg is máig példaképei maradtak. Köztük említette a Gidófalvy házaspárt, Bakó Károlyt, az egyetemen Kulka professzort. A kórház régi nagy tudású orvosai közül Bugyi István és Máté Konrád tanár urat, Udvardy profeszszort, Csípő Lászlót és a neurológus Széchenyi főorvost, de kellemes emlékek fűzik Tari Gáborhoz is, aki véleménye szerint a sebészet minden ágában magas szinten tevékenykedett, és akit egyébként zseniális embernek tart, mert fantasztikus képzőművész is volt. Mint elmondta gyakran beszélgetett vele, amit különleges ajándéknak tart.

A doktor úr már gimnáziumi évei alatt nagyon megszerette a biológiát, a kémiát és a fizikát, de érdekelte a történelem is, édesapja történelemtanárnak szánta. Talán az embertan terelte figyelmét az orvostudomány felé, a szegedi egyetemen tanult, majd a szentesi kórházhoz került a kötelezően előírt gyakorlatok kapcsán, szigorló évét is itt töltötte, s 1972. szeptember 15-től dolgozik az intézményben orvosként.

- A manuális szakmákat tisztelem, nagy dolognak tartom, hogy bármilyen problémát gyorsan és pontosan megoldanak a sebészek, de a belgyógyászat, mint diagnosztikai és terápiás tevékenység erősebben vonzott. Jobban szerettem, ha gyógyszeresen tudtam egy beteget kezelni, mintha sebészhez kellett volna irányítanom. Az eltelt évtizedek pedig bebi-zonyították, hogy ennek a szemléletnek egyre inkább van létjogosultsága, hiszen nagyon sok olyan gyógyszert fedeztek fel és használnak a napi gyakorlatban, amelyek alkalmazásával sok beteget mentesíteni lehet a sebészi beavatkozástól. Természetesen diagnosztikai tevékenységünk során gyakran bukkanunk olyan problémára, ami sebészi megoldást kíván. Az ilyen esetekben az a cél, hogy ha szükséges minél hamarabb, daganat esetében például még áttétmentes állapotban a megfelelő sebészhez irányítsuk a beteget. A belgyógyászat komplex tevékenység, benne az egész embert egyszerre, egységesen kell szemlélni, vizsgálni és kezelni, nem feledve azt, hogy az embernek lelke is van és azzal is foglalkozni kell - válaszolta dr. Mészáros Antal kérdésünkre, miszerint miért választotta a belgyógyászat szakterületét.

A főorvos a belgyógyászaton belül a legtöbbet elsősorban a gyomor- és bélrendszeri, a keringési- és a szívbetegségekben, valamint a magas vérnyomásban szenvedőkkel foglalkozott amellett, hogy évekig végezte a pajzsmirigy betegek kivizsgálását és kezelését is. Több évtizedes munkája alatt - mivel a szentesi kórház a szegedi egyetem oktatókórháza lett - rendszeresen foglalkozott orvostanhallgatók képzésével, tanított a "közgé"egykori egészségügyi tagozatán és szintén a kórházban körülbelül 20 éven keresztül a munka melletti ápolónőképzésben is részt vett, a jelenlegi ápolói kar jelentős része még volt tanítványa.

Mint elmondta nehéz volt a családi életet a hivatással összeegyeztetni, amikor dolgozni kezdett rövid időn belül belecseppent az ügyeletekbe és hosszú időn keresztül Gombos Gyula főorvossal ketten ügyeltek a belgyógyászati osztályon. Keveset volt otthon, ahhoz, hogy teljes odaadással tudja végezni munkáját rengeteget számított a megfelelő családi háttér. A felesége - aki a Kiss Bálint Református Iskolában tanít - sok terhet vállalt fel a gyermeknevelésben és a családdal kapcsolatos teendők intézésében, melyért köszönet illeti. Idősebbik fia agárközgazdász szakon végzett és marketing irányba specializálódott, jelenleg területi üzletkötő. Kisebbik fia pedig idegenvezetőként dolgozik, németül, angolul és spanyolul beszél.

Cseh-Lakos