2008. november 14.

A Zsoldos unikumai

Álló sor balról jobbra: Rafael Zszuzsa, Tóth Lilla, Lázár Mária, Kollár Emese, Pál Katalin, Aranyi László. Ülnek: Pintér Etelka igazgazó, Buborné Zámbó Etelka, Koncz-Bisztricz Tímea. A képről hiányzik: Molnár Ilona Eszter, Bella Noémi

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat és az Európai Fogyasztói Központ Magyarországi Kép-viselete "Európai Unikumok" címmel fogyasztóvédelmi vetélkedőt szervezett középiskolás diákoknak. Szentesről a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola mellett a Zsoldos Ferenc Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola diákjai indultak a vetélkedőn. A Zsoldosból a 14/T osztály Pál Katalin, Molnár Ilona Eszter, Aranyi László és Bella Noémi összetételű csapata a harmadik, míg a 12/K osztály Rafael Zsuzsa, Lázár Mária, Kollár Emese és Tóth Lilla által képviselt gárda a hetedik helyen végzett. Eredményüket növeli, hogy a regionális versenyre negyven csapat nevezett be, közülük a legjobb tíz jutott be a régiós döntőbe, és ebben értek el remek helyezést a Zsoldos diákjai.

Az örömben némi üröm is vegyül, mivel csupán két ponttal maradtak le a második helyezést elért csapat mögött, meséli Pintér Etelka igazgatónő, aki lapunknak elmondta, hogy az intézmény évek óta részt vesz az uniós versenyen, melyen a fogyasztóvédelemmel és az Európai Unióval kapcsolatos kérdések szerepeltek.

A 3. helyezést elért csapat nevében Pál Katalin számolt be a rendezvényről. Egyebek mellett szólt arról, hogy az interneten található feladatlapot kellett kitölteniük, melynek első két része Európa Uniós totó volt, a harmadikban különböző emblémákat kellett felismerniük, a negyedikben pedig egy rajz és egy motivációs levél elkészítése volt a feladat. Ez utóbbi állásinterjút foglalt magában, melyben egy Európai Uniós állásra kellett felkészülni.

- A döntőben készíteni kellett egy plakátot, négy témakörben: fogyasztóvédelem, élelmiszerbiztonság, inter-netes vásárlás-kereskedelem, újrahasznosítható termékek - vette át a szót Aranyi László. - Erre itt, az iskola tanirodájában fel lehetett készülni. A szegedi döntőben második feladatként egy tesztet kellett kitöltenünk, ez nehéz volt, nem is sikerült olyan jól. A harmadik feladatként megadott állásinterjúra Molnár Ilona Eszter motivációs levelét küldtük el, ez nagyon jól sikerült, a tíz csapat közül különdíjas lett, egyedül őt "vették fel a munkára". Az Európai Unióhoz kapcsolódó kérdések megoldásába már játékos jelleget is bevontak, egymástól lehetett rabolni pontokat a válaszadásoknál. A szituációs gyakorlatban vásárlással kapcsolatos helyzeteket kellett eljátszani.

A másik csapatból Kollár Emese minden tekintetben jónak minősítette a vetélkedőt, szerinte a fogyasztóvédelmi feladat nehéz volt. A plakátjuk az újrahasznosításról szólt, egy kukát készítettek, ami a Földet ábrázolta, kifejezve azt, hogy eléggé szemetes. Elmondta, hogy náluk az állásinterjút Rafael Zsuzsa készítette, a plakátnál is ő jeleskedett, nagyon ügyesen oldotta meg a feladatát.

- Régóta foglalkozom fogyasztóvédelemmel, a kereskedelmi területen szinte mindenegyes órán valamilyen szinten beiktatjuk a fogyasztóvédelmet. Az uniós csatlakozásunk óta jobban elvárható, hogy ezen a téren is tájékozottabbak legyenek a gyerekek. Tegnapig nagyon izgultunk, nehéz volt elérni a diákoknál, hogy készüljenek, amikor bekerültek a döntőbe, kettős volt a reakció, egyrészről örültek annak, hogy továbbjutottak, másrészről egy kicsit szomorkodtak azon, hogy továbbra is tanulni kell. Nagyon vidám hangulatban jöttünk haza. Büszkék vagyunk arra, hogy a negyven csapat közül a Zsoldos ilyen szép eredményt ért el - összegezte a dolgokat Buborné Zámbó Etelka felkészítő tanár.

A másik csapat felkészítő tanára, Koncz-Briszticz Tímea így értékelt:

Nekem szakirányomból, érdeklődésemből eredően inkább az európai uniós része feküdt a dolognak. El kell mondani, hogy a gyerekek rengeteget dolgoztak, egy dologban kéne javulniuk: fölmerjék vállalni azt, hogy ők okosak, ők igenis ki mernek állni, és el tudják mondani azt, amit tudnak. Ebben kell javulniuk.

- A verseny során új információkat kaptunk, új ismeretekre tettünk szert, javult a csapatszellemünk, Jól éreztem magam, örülök, hogy részt vehettem benne - jelentette ki Pál Katalin, aki tanulmányai befejezése után fogyasztóvédelemmel szeretne foglalkozni.

(lovas)