2008. november 14.

Az igaznak lelke áldott

Lezárult a Papp Imre-emlékév

Az 1900-ban született és 1973-ban elhunyt Papp Imre önkéntes néprajzi gyűjtő halálának 35. évfordulójáról egész éves programsorozattal emlékeztek meg tisztelői. A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, a Városi Könyvtár, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Koszta József Múzeum által szervezett emlékév programjait és a Papp Imre munkásságával foglalkozó iskolai vetélkedőt még januárban hirdette meg a Zöldág vezetője, Hankó Györgyné a zeneiskolában.

Az emlékév mottójául a szentesi tanyavilág tudósától választottak egy idézetet: "Az igaznak lelke áldott". Személyes tárgyaiból pedig a megemlékezés-sorozat első állomásaként áprilisban kiállítás nyílt a könyvtárban. Júliusban a Ki játszik ilyet elnevezésű tábor résztvevői ellátogattak a szülőhelyére is. Októberben került sor a múzeumi vetélkedőre Papp Imre néprajzi gyűjteményének ismeretéből. November 5-én zárult az emlékév a zeneiskola hangversenytermében. A rendezvényen dr. Imre Ernő idézte fel - ahogy ő nevezte - Imre bácsi alakját. A ny. esperes azt mondta, sokaktól tanult Szentesre kerülésekor, de legtöbbet a sokoldalú parasztembertől: a város földrajzát, néprajzát és azt, hogy a vallás mit jelentett a szentesiek számára. Dr. Imre Ernő emlékeztetett arra, hogy a század első felének 35 ezer lakosú kisvárosát óriási tanyavilág vette körül. A helységneveket mind fel is sorolta, s amikor ezeket akkor be kellett járnia, arra jött rá: Szentes óriási város. Tekintélyes parasztgazdaként gondol vissza Papp Imrére, akiről megjegyezte, amíg ő el nem döntötte, belép-e a tsz-be, addig a többi gazda sem volt hajlandó. Biztatni kellett, hogy leírja, amit a szentesi paraszti hagyományokról tud, aztán viszont kitüntetéseket is kapott a népéletet megörökítő dolgozataiért.

Könyv is napvilágot látott az évfordulóra Mód László válogatásában. Papp Imre munkáiból jelentek már meg korábban kötetek, a néprajzkutató-muzeológus a rendezvényen a legújabbat mutatta be. A Szentesi Múzeum Füzetei sorozat 4. darabjaként ezúttal a presbiterként is ismert Papp Imre vallási témájú írásaiból ad közre, Az emberi élet fordulóinak ünnepi szokásai a szentesi reformátusok körében címmel. Papp Imre népi játékokat, mondókákat is összegyűjtött, melyeket Hankó Györgyné kis növendékei is nagyon szeretnek, így a hangversenyen ezekből is előadtak. Az est folyamán felcsendültek Imre bácsi kedvenc nótái is, melyeket a szegvári Ternay József énekelt ez alkalommal. A változatos műsort a zeneiskola tanulói mellett vendégelőadók fellépése is színesítette.

Darók József