2008. november 14.

Nyitnak az áruházak

November végén-december elején

Sokan figyelemmel kísérik a Csongrádi út melletti építkezést, ahol két multinacionális céggel gyarapodik majd Szentes. Mindez út- és útkereszteződés-átépítéssel jár. Czirok Jánosné, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, nem szerették volna, ha a két áruház teherforgalma a Csongrádi utat terheli. Ebben előzetesen meg is egyeztek a cégekkel. Ezért a régen Tóth tanyai útnak nevezett utat, ami a Csongrádi útról átvezet az elkerülő útra, és részben kiépített, a Csongrádi út és az elkerülő út között, a Tiszavirág utcáig aszfaltozott útszakaszt, továbbá az áruházakhoz csatlakozó utat, és a Kiss Zsigmond utca laktanya felőli csomópontját építik most ki.

Ez azzal jár majd, tájékoztatott az osztályvezető aszszony, hogy a Kiss Zsigmond utca vége kiszélesül. Ott a laktanya előtti két buszmegállót építik át. A Csongrádi úton lévő buszmegállók közül a városba befelé jövő megmarad, csak egy kicsit bentebb helyezik el a városközpont felé, azért, mert ott épül ki egy lehajtó ág a Csongrádi úttal párhuzamosan a kiszolgáló útra, amely az áruházakhoz vezet. A Kiss Zsigmond utcai, a laktanya oldalában lévő megálló áthelyezésre kerül, helyét a Kiss Zsigmond utca felöli távolsági járatok, és a Csongrádi úton közlekedő távolsági járatok esetében is egy, a Csongrádi úti buszmegálló veszi át.

A Park Centernek a Csongrádi útról, az Aldinak pedig a Tóth tanyai útról tervezik a vásárlói megközelítését. A két parkoló egymással átjárható lesz. A Csongrádi úton nem épül ki körforgalmi csomópont, helyette osztályozósávot alakítanak ki, egy balra nagyívben lekanyarodót az Aldihoz.

A csomópont átépítés érinti a kerékpárutat is, most egy jó darabon föltörték azt, így nehézkesebbé vált a közlekedés. Czirokné elmondta, az útépítők nagyon igyekeznek, hogy - kihasználva a jó időt - minél hamarabb befejezzék a munkát. A hatósági engedélyezések miatt késve tudtak hozzákezdeni az útépítéshez. A csomópont-átépítést az áruházak saját beruházásban végzik, az nem az önkormányzat költségvetését terheli. Viszont a Tiszavirág utcától az elkerülő útig már az önkormányzat épít, hogy a kamionforgalom ott tudjon haladni, és ne a Csongrádi úton. Ehhez is hozzájárulnak az áruházak, meg a nagyobb ingatlantulajdonosok. Az áruházakhoz külön teherbejáró épül, így az ő érdekük is, hogy minél hamarabb készen legyenek.

Az osztályvezető asszony információi szerint az idén mindkét áruház szeretne nyitni. Ez azt jelenti, hogy november végén-december elején már a vásárlók rendelkezésére állnak.

Lovas József