2008. november 7.

A VE-GA-család tovább él

Korom Pál és felesége Anikó, valamint leányuk Annamária

Városért Emlékéremmel ismerték el a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség harminc éves tevékenységét. A fiatalokkal való foglalkozás szépen kinőtte magát, már határainkon túl is alkalmazzák módszereiket. Pedig, mint a Szövetség vezetőjétől, Korom Páltól és feleségétől, Koromné Seri Anikó ifjúsági referenstől megtudjuk, részükről mindez sokáig nem volt tudatos.

Profán módon kezdődött: Pál 1978 szeptemberétől karate edzéseket tartott, önvédelmi csoport címszóval. Az még az a világ volt, amikor a nagyobb testvéreknek kötelessége volt a kisebbekre vigyázni, így sok kisgyerek is hozzájuk csapódott. Velük Anikó játszott, ősszel a ligetben edző fiatalok mellett gesztenyét szedtek, kézműveskedtek.

- Eltelt 1-2 év, s mire észbe kaptunk, 120-140 fős holdudvar alakult ki körülöttünk, - emlékszik vissza Pál. Nagyon hamar belekeveredtek a VE-GÁ-ba a gimnáziumban akkoriban indult drámai tagozat diákjai is és közösen drámajátékokat találtak ki. Eredetileg úgy képzelték el az életüket, hogy vízmérnöki karriert csinálnak, hiszen mindketten vízmérnökök. Talán szépen ki is aludt volna ez a civil kezdeményezés, ha bele nem botlik a politika. De belebotlott és ettől kezdve nem volt nyugtuk. Volt azért támogatójuk is, például dr. Pék Józsefné, az akkori Köztársaság téri iskola igazgatója. Civilként kezdtek bele, mondja Anikó, akkor, amikor még a civil szerveződéseket hamar felszámolták. 1984-től békeklubként, a Vega csillag nevét felhasználva, majd 1991-től, mint társadalmi szervezetként folytatták. '92-ben azt gondolták, legyen városi szintű ifjúsági közélet, s '98-ban megalakult a SZI-DÖK (Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat), amelyet máig a VE-GA mentorál. Az idősebb vegások pedig létrehozták a "TÖRŐDÉS" Alapítványt, elsősorban a fiatalok tevékenységének segítésére. Közben megszüntették a városi vegás csoportokat a SZIDÖK javára. A valamikori békeklubból a SZIDÖK mentorálása illetve a városi Diák Pince üzemeltetése mellett annyi maradt meg, hogy évente mintegy 700 gyerek táborozik a VE-GA Magyartési Tábor Központjában. A foglalkozásokat itt is a VE-GA felnőtt és kortárs segítői vezetik. Mintaprojekteket is kidolgoznak, a frissen alakult illetve a megújult ifjúsági önkormányzatokat segítve ezzel. Most mutatják be Budapesten "Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektjé"-nek választott mód-szerüket. Feladatmegosztásuk? Anikó jön az ötleteivel és Ő a szervező. Pál az elmélet fejlesztésén, a módszertan kialakításán dolgozik, vitázik szakmai és nem szakmai fórumokon.

Az egész VE-GA egy óriási famíliához hasonlatos, mondják, amihez volt bizalmi tőkéjük a szülőktől, akik tudták és tudják, hogy semmi rosszba nem viszik a gyerekeiket. A régi vegások közül sokan elkerültek a városból, saját karakterű csoportokat hoztak létre, az etika, a módszerek jelentős része azonban közös maradt, valamint a jelképeik.

Túl vannak a 400. nagyrendezvényükön, több mint tízezer azoknak a száma, akik legalább egy évig benne voltak valamelyik tevékenységben, ebből mintegy 3000 a szentesi, összegzi büszkén Korom Pál, de a tisztesség kedvéért megjegyzi: harmaduk drámais diák volt. Szerinte a fél város tudja, kik azok a Koromék, ám a VE-GÁ-t már kevesebben ismerik. - Civil szervezetként nem vagyunk kompatibilesek azokkal, akikkel érintkezni kell - véleményezi a vezető. Kell még egy nemzedéknyi idő, amíg civillé válik a társadalom annyira, hogy ez ne legyen probléma.

A városi elismerésnek az egész VE-GA örül, mert a tevékenységük gyökere, központja Szenteshez kötődik, függetlenül attól, hogy ma már országos, sőt egyre inkább nemzetközi szervezet. Komoly kapcsolataik vannak Erdélyben, Franciaországban, Németországban, sőt Japánban is. Fontos, hogy a város értéknek tekintse, amit csinálnak. Diák Pincéjük jelenleg 18 csoportnak ad helyet, ahol alkalmanként 20-60 tizenéves gyűlik össze. Jövőre pedig városunk ad otthont a vegások országos találkozójának.

D. J.