2008. augusztus 29.

Kis kukta

Kolbászos sárgaborsóleves

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 zöldségleveskocka, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 20 dkg füstölt kolbász, erős paprika (ízlés szerint).

Előkészítése: A borsót megmossuk, néhány órára beáztatjuk, majd tiszta vízben feltesszük főni. Amikor forr, leszedjük a habját. A hagymát megtisztítjuk.
Elkészítése: A borsót az egész hagymával, a babérlevéllel, a leveskockával megfőzzük (vigyázva, hogy a borsó ne főjjön szét). Majd a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a forró olajon megfuttatjuk. Ha kész a borsó, kidobjuk a hagymát, beletesszük a felkarikázott kolbászt, a fokhagymát, erős paprikát. Összeforraljuk, hogy a kolbász íze-színe kioldódjon.

Húsos-gombás makaróni csőben sütve

Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg darált hús, 15 dkg csiperke, 1 kiskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só, kevés olaj, bors, ételízesítő, 15 dkg sajt a tetejére.

Elkészítése: A hagymát összevágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst, a gombát, a zöldpaprikát és a fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés vízzel felöntve megpároljuk. Közben kifőzzük a makarónit, leszűrjük, és az elkészült szósszal rétegezve jénai edénybe rakjuk. A tetejére sajtot reszelünk, és a sütőbe tesszük.