2008. augusztus 29.

Országos tanévnyitót tartanak

A rendezvényt a Magyart Televízió élőben közvetíti

A júniusi tanévzáró ünnepséget már a felújított nagytemplomban tartották

A Kiss Bálint Református Általános Iskola nyerte meg a jogot idén arra, hogy megrendezze az országos református tanévnyitó ünnepélyt. Az eseményre szeptember 30-án, szombaton 10 órától kerül sor a református Nagytemplomban, az istentiszteletet a Magyar Televízió élő adásban közvetíti.

Országos református tanévnyitó ünnepség megrendezésére Szentesen ezután jó ideg nem kerül sor, a rendezvényről tudni kell, hogy ciklikusan, 4 évente kerül a Magyar Református Egyház egy-egy kerületéhez a rendezés joga. A szentesi iskola pedig pont abban az egyházkerületben található, ahol az egyház legtöbb oktatási intézménye van, közel 80 darab a 166-ból. Ez pedig mutatja, hogy mekkora az esély arra, hogy négy évenként elnyerje valaki a rendezés jogát. Komoly feltételeket is támasztanak a rendező intézmény felé: mindig pályázni kell, a benyújtott anyagban pedig hangsúlyos kérdés az, hogy hogyan lehet elhelyezni a vendégeket, milyen az épületek állaga és a megközelíthetőség, milyenek a parkolási lehetőségek, illetve hangsúlyos az is, hogy van-e akkora templom a településen, amely képes az ünnepséget befogadni. A rendezvény helyszínéről pedig minden esetben az adott egyházkerület vezetősége dönt.

- Nagyon hosszú szervezés végeredménye az, hogy mi rendezhetjük meg az országos tanévnyitót, nekem körülbelül 10 éves munkám fekszik benne. Már évekkel ezelőtt jeleztük, hogy 2008-ban mi szeretnénk rendezni az ünnepséget, mégis több iskola is pályázott. Azt gondolom, hogy azért nyertünk, mert érdekes, jó pár éve tervezett anyagot nyújtottunk be, illetve volt egy olyan kiegészítő levelünk is, amelyben dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr támogatta elképzeléseinket - tájékoztatta lapunkat Karikó-Tóth Tibor igazgató. A fenntartó részéről pedig Kovách Péter lelkipásztor elmondta, hogy az is számított a rendezési jog odaítélésében, hogy pontosan 15 éve vette vissza az általános iskolát a református egyház, akkor indult újra a református oktatás Szentesen, illetve a nagytemplom felújítása is befejeződött, így méltó helyszínt tudnak biztosítani a nagyszabású rendezvénynek, amelyre több száz főt várnak.

Az országos református tanévnyitó ünnepség 10 órakor kezdődik, de a szervezők mindenkit arra kérnek, hogy a televíziós közvetítés miatt már foglalják el helyüket háromnegyed tízig, a később érkezőknek csak néhány padsort tudnak fenntartani. A rendezvény ünnepi istentisztelettel kezdődik, amelyen igét hirdet dr. Bölcskei Gusztáv a Zsinat lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Ezután a hagyományoknak megfelelően egy kis műsor keretében bemutatkozik a fogadó intézmény, illetve Szirbik Imre polgármester köszönti a megjelenteket. Az intézmény igazgatója, Karikó-Tóth Tibor bemutatja az iskola múltját, jelenét és jövőjét, majd Ábrám Tibor főgondnok, a Zsinat világi elnöke tanévnyitó beszédet mond és Papp Kornél zsinati oktatási irodavezető tájékoztatást ad a református közoktatás aktuális helyzetéről. Az ünnepségen fellép az iskola pedagógus kamarakórusa is, valamint kiosztják a Makkai Sándor és az Imre Sándor díjakat is. A rendezvény végén pedig az intézmények igazgatói és a fenntartók képviselői egy országos értekezleten is részt vesznek, illetve a program része az is, hogy dr. Bölcskei Gusztáv egy fát is elültet a Kiss Bálint Református Általános Iskola udvarán, ezzel is emléket állítva az ünnepi eseménynek.

Cseh-Lakos