2008. augusztus 29.

Tisztelgés egy már nem létező iskola és tanítói előtt

A Derekegyház-oldali Általános Iskola egykori tanulói találkozót szerveznek minden érintett tanító és diák számára. Ez a tanyasi iskola Eötvös József kultuszminisztersége alatt, az 1871-es oktatási törvény következményeként épült.

Pap Lajosné Gonda Júlia az 1895-96-os Értesítő-ben megírta, hogy 1883-ban egy kataszteri holdon egy tantermes, 2 szobás tanítói lakással, gazdasági épülettel, wc-vel és kerekes kúttal iskola épült, októberben pedig elkezdődött a tanítás.

Iskolánk első tanítója Paksy János volt, akit 10 év után Varga József váltott.

Az analfabétizmus felszámolása, a tanítás és nevelés, a népművelés lett a népiskolai tanterv célja. Egyszerű világban, nehéz körülmények között, kevés eszközzel, de szigorú emberséggel neveltek a tanyasi tanítók. Tisztelet és köszönet nekik. De tisztelet a kilométereket gyalogló kisgyerekeknek is, akik hóban, sárban, perzselő melegben naponta zarándokoltak az iskolába. Valamikor érdem volt, ha megtanulhattak írni, olvasni, számolni.

E letűnt kornak felelevenítése, a még fellelhető emlékek megőrzése a célunk.

A közel 100 évig működő D-oldali iskola már 30 éve nem áll. A haladás szelleme nem tartott rá igényt.

Találkozunk szeptember 20-án, szombaton Szentesen a Petőfi Sándor Általános Iskolában délelőtt 10 órakor.

"Uzsonnát, vizet mindenki hozzon magával, délutáni tanítás is lesz." A költségeket megosztjuk.

Kérek mindenkit, jelezze részvételi szándékát, ezzel megkönnyítjük az összejövetel lebonyolítását. Akinek van fényképe, bármilyen dokumentuma, értesítsen, hogy az ismertetőben fel tudjuk használni.

Keressük még Gál Ferencet és feleségét, akik az 50-es évektől 1962-ig tanítottak itt. Továbbá Vári Antalt, Szaniszló Margitot, Patai Emíliát, ők a 60-as években dolgoztak itt. Előfordulhat, hogy nem emlékezünk mindenkire.

Kérem, aki érintve érzi magát, keressen meg: Kánvási Erzsébet Tel.: 20/498-2845, kanvasie@yahoo.co.uk